Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 12:54

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Προς τα 77 δολ. υποχωρούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς οι ανησυχίες ότι η Κίνα θα λάβει περισσότερα μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας της αντιστάθμισαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το ΑΕΠ της.

Προς τα 77 δολάρια το βαρέλι υποχωρούν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς οι ανησυχίες ότι η Κίνα θα λάβει περισσότερα μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας της αντιστάθμισαν τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για το ΑΕΠ της.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η κινεζική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 10,7% - τον ταχύτερο σε διάστημα δύο ετών - το τέταρτο τρίμηνο, ενώ στο σύνολο του 2009 αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,7%.

«Οι επενδυτές θα πρέπει σύντομα να αξιολογήσουν αν αυτή η έκθεση – και άλλες παρόμοιες – θα είναι αρκετά ισχυρές ώστε να επιτρέψουν τη συνέχιση του ράλι στα εμπορεύματα, χωρίς να ανησυχήσουν περισσότερο τις αρχές», σχολιάζει αναλυτής της MF Global.

Στις 12:12 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου υποχωρούσε κατά 10 σεντς στα 77,64 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων ότι η εφαρμογή αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στην Κίνα θα περιορίσει την κατανάλωση στη χώρα.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 76,08 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 24 σεντς.

Σημειώνεται ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περιορίσει τη χορήγηση πιστώσεων το 2010. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει από τις τράπεζες να αυξήσουν τα αποθέματά τους και να μειώσουν τη δανειοδότηση.