Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 19:46

Λ. Κατσέλη: Κυβέρνηση-τράπεζες να εργαστούν μαζί για την πραγματική οικονομία

Τώρα έχει έρθει η ώρα «κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα να εργαστούν συντεταγμένα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας» σημείωσε στην ομιλία της στο συνέδριο των «Financial Times» η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Τώρα έχει έρθει η ώρα «κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα να εργαστούν συντεταγμένα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας» σημείωσε στην ομιλία της στο συνέδριο των «Financial Times» η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Είναι η ώρα, πρόσθεσε, «μαζί να αναπτύξουν νέα χρηματοδοτικά μοντέλα και να ανοίξουν νέες αγορές και να ισχυροποιήσουμε και την παρουσία μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του από την εμπορική τραπεζική σε δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής, στο πλαίσιο μιας συνδυασμένης προσπάθειας ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης».

Κλειδί, όπως ανέφερε, στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών αποτελεί η αναβάθμιση των εσωτερικών τραπεζικών συστημάτων εποπτείας, ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων. «Ειδικά όσο αφορά στην κατανόηση συστημικών κινδύνων και αλληλεπιδράσεων μακροοικονομικών διαταραχών με πιστωτικούς κινδύνους που αναλαμβάνουν οι τράπεζες, η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος θα μπορούσε να είναι ιδιαιτέρως σημαντική» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ανέφερε πως είναι ένας Οδικός Χάρτης ανασυγκρότησης της χώρας. Η κ. Κατσέλη επανέλαβε ότι το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2010 ανέρχεται σε 10,3 δισ ευρώ και αντιστοιχεί σε 4,2% του ΑΕΠ, με προοπτική να αυξηθεί σταδιακά στο 5% του ΑΕΠ το 2013.

Αναθεωρείται η εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013, προχωράει μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2010 η αναμόρφωση του Νόμου 3614 για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για τη δημιουργία, οργάνωση, παρακολούθηση, αξιολόγηση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Αναθεωρούνται και επαναπροσανατολίζονται τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του υπάρχοντος προγράμματος προς την κατεύθυνση πράσινων δραστηριοτήτων, εξοικονόμησης ενέργειας, επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και καινοτομίας, καλύτερων θέσεων εργασίας, επίσης από το 1ο εξάμηνο του 2010 σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία και όλες τις Περιφέρειες.

Θα αναθεωρηθεί ο Επενδυτικός Νόμος ενώ ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος τίθεται σε εφαρμογή εντός του 1ου εξαμήνου του 2010 με προσανατολισμό και ενίσχυση των δράσεων προς την κατεύθυνση της Πράσινης Ανάπτυξης και μέσα στους επόμενους μήνες, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών προωθείται μια συνολική πολιτική εγγυήσεων, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του ΤΕΜΠΜΕ για την παροχή στοχοθετημένων κρατικών εγγυήσεων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από την κρίση.

Προωθούνται οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και, εντός της τετραετίας, θα προωθηθεί η ευρύτερη εφαρμογή του νόμου περί συμπράξεων και τέλος συστήνεται το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο εντός του 2010, για τη στήριξη της Πράσινης Ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που θα συμβάλλει στην αναδιοργάνωση των επενδύσεων, στο συντονισμό της χρηματοδότησης των έργων και στη χορήγηση πόρων για οικονομικά βιώσιμα έργα.