Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με τη Citi, είναι εάν οι αγορές δεν είναι ικανοποιημένες από τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Το σίγουρο είναι ότι η παρούσα κρίση θα βοηθήσει την Ελλάδα να σώσει προβλήματα δεκαετιών.
Η ιστορία κάνει κύκλους και η δήλωση του Χαρίλαου Τρικούπη το 1893 «Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν» μοιάζει επίκαιρη, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Citigroup για τη χώρα μας. Ο παγκόσμιος όμιλος, ωστόσο, δίνει μια νότα αισιοδοξίας όσον αφορά στο μέλλον της Ελλάδας, παραθέτοντας τη ρήση του Γκαίτε ότι «από όλους τους ανθρώπους, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο το όνειρο της ζωής».
Τα συμπεράσματα της έκθεσης «GreeceΆs New Decate» (Η επόμενη δεκαετία για την Ελλάδα), συνοψίζονται ως εξής:
• Δεν ήρθε το τέλος της κρίσης — Τους τελευταίους δύο μήνες, παρότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δίνουν καθημερινά σχεδόν συνεντεύξεις αναλύοντας το πρόγραμμά τους, οι αγορές μετοχών και ομολόγων συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με τη Citi, είναι εάν οι αγορές δεν είναι ικανοποιημένες από τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης ή εάν αυτή δεν επιδεικνύει αρκετή πολιτική βούληση. Το σίγουρο είναι ότι η παρούσα κρίση θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιλύσει προβλήματα δεκαετιών, καταλήγει.
• Θεμελιώδη μεγέθη –Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, το P/E της Ελλάδας ισούται με 10x ΅09E με αύξηση του EPS της αγοράς κατά 9% το 2010E, έναντι 16x στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο. Το Μάρτιο 2009, οι ελληνικοί τίτλοι διακινούνταν μόλις με 8x για το 2008. «Πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2010 είναι ανέφικτοι και διαβλέπουμε υψηλό κίνδυνο υποχώρησης», σημειώνει η τράπεζα.
• Υπάρχουν τρία εύλογα σενάρια, σύμφωνα με την έκθεση της Citi:
Βασικό σενάριο (50%) – Η Ελλάδα πετυχαίνει τους περισσότερους από τους μακροοικονομικούς της στόχους για το 2010, αλλά εξαγγέλλει ήπια συμπληρωματικά μέτρα. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται μερικώς, αλλά η αγορά επικεντρώνεται στις προοπτικές του 2011. Πιθανοί κερδισμένοι, σύμφωνα με την τράπεζα, είναι η ΕΤΕ, η Τράπεζα Κύπρου, ο ΟΤΕ, η Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως και ο ΟΠΑΠ.
Αισιόδοξο σενάριο (20%) – Η Ελλάδα πετυχαίνει τους περισσότερους από τους μακροοικονομικούς της στόχους για το 2010 χωρίς τη δρομολόγηση νέων μέτρων. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό ψηφίζονται και τίθενται σε εφαρμογή στη διάρκεια του έτους. Οι αγορές ικανοποιούνται από τους στόχους της χώρας για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% στον προϋπολογισμό του 2012 και η Ελλάδα ξεπερνά τη μέση απόδοση των υπόλοιπων χωρών.
Απαισιόδοξο σενάριο (30%) – Από τους πρώτους μήνες του 2010, η Ελλάδα δεν κατορθώνει να τηρήσει της δημοσιονομικές της δεσμεύσεις. Το spread του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται πάνω από τα σημερινά επίπεδα (295 μ.β.) και η Ελλάδα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα έκδοσης ομολογιακών τίτλων 54 δισ. ευρώ. Αναγκάζεται να λάβει σκληρότερα μέτρα οδηγώντας την οικονομία σε σημαντική και παρατεταμένη εξασθένιση. Ελάχιστοι βγαίνουν κερδισμένοι σε αυτή την περίπτωση –κυρίως οι εταιρείες με περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα (Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως), επισημαίνει η Citi, η οποία εκτιμά ότι εάν επαληθευτεί το αυτό το σενάριο, οι μετοχές θα δεχθούν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.