Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 17:13

Οι προτεραιότητες του ΥΠΟΙΑΝ για το 2010

Η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, η αναμόρφωση του ΤΕΜΠΜΕ, η στήριξη των επενδύσεων και η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας για το 2010.

Η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, η αναμόρφωση του ΤΕΜΠΜΕ, η στήριξη των επενδύσεων και η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος είναι οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας για το 2010, στις οποίες αναφέρθηκε η υπουργός Λούκα Κατσέλη, κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι σχετικά με τη διοχεύτευση ρευστότητας στην αγορά, «το πρώτο βήμα έγινε με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση οφειλών επαγγελματιών, επιχειρηματιών και αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το οποίο επιτρέπει σε όσους τους αφορά το πεδίο εφαρμογής του νόμου να κάνουν αίτηση μέχρι τις 15/04/2010 για ρύθμιση των οφειλών τους».

Αναφορικά με το ΤΕΜΠΜΕ, η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι πρόκειται να εξαγγελθεί ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης των εγγυήσεων το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις διατάξεις για το ΤΕΜΠΕ.

Σύμφωνα με την υπουργό, η στήριξη των επενδύσεων θα επιτευχθεί με απλούστευση διαδικασιών που διέπουν το ΕΣΠΑ καθώς και αναμόρφωση του περιεχομένου του ΕΣΠΑ, με αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, με αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου, με την προώθηση του νομοσχεδίου για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος θα γίνει με την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών, την προώθηση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση των χρεών φυσικών προσώπων, με την ανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων και τη μείωση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή, με τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η κυρία Κατσέλη επεσήμανε πως πρόκειται για εθνική επιταγή η αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγωγικού ελλείμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ