Στα υψηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του Bund. Τρισέ και Βέμπερ καλούν την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το έλλειμμα. Δεν υπάρχει «Σχέδιο Β», τονίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σε νέο ιστορικό ρεκόρ αναρριχήθηκε σήμερα η διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds, μετά τη διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών των σεναρίων περί πώλησης ομολόγων στην Κίνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών αυξήθηκε έως 50 μονάδες βάσης, φτάνοντας στις 361 μονάδες βάσης.
Το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών αυξήθηκε στις 350.500 ευρώ για κάθε 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το CMA DataVision.
Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε σήμερα δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με τo οποίo σχεδιάζει την πώληση ομολόγων ύψους 25 δισ. ευρώ περίπου στην Κίνα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1770473 .
«Διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους, είτε ελληνικών ομολόγων, είτε Ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του.
Επίσης, διαψεύδει ότι υπάρχει οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της κυβέρνησης.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη έκδοση του πενταετούς ομολόγου, το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι η επιτυχία της αποδεικνύει ότι υπάρχει ζήτηση από τις διεθνείς αγορές για ελληνικά ομόλογα. «Η επιτυχής υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, και των μεγάλων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση αναμένεται να οδηγήσει και σε καλύτερους όρους δανεισμού», αναφέρει το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Η Κομισιόν αρνήθηκε από την πλευρά της να σχολιάσει το θέμα.
O επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιβεβαίωσε, πάντως, σήμερα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει roadshows στις ΗΠΑ και την Ασία για την διεύρυνση της βάσης των επενδυτών που αγοράζουν ελληνικά ομόλογα.
«Υπάρχουν σχέδια για roadshows, το έχουμε πει αυτό. Το πότε, εξαρτάται από τον υπουργό για να αποφασίσει», δήλωσε στο Reuters ο Σπύρος Παπανικολάου, ενώ ερωτηθείς για τα ανωτέρω δημοσιεύματα ανέφερε πως δεν γνωρίζει κάτι.
Γ. Παπακωνσταντίνου: «Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο»
Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει «εναλλακτικό σχέδιο» για την περίπτωση που το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ερωτηθείς για το αν η ελληνική κυβέρνηση έχει «Σχέδιο Β», που προβλέπει την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Όχι, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα το χειριστούμε μόνοι μας».
«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει είναι κατάλληλα», επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας. «Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση στην επιτυχία», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «αυτή είναι η πρώτη ουσιαστική δοκιμασία της ευρωζώνης».
ΕΚΤ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Νέα προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα απηύθυναν εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και το μέλος του δ.σ. της, ¶ξελ Βέμπερ.
Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο κ. Τρισέ επανέλαβε τη στήριξή του στα σχέδια της Ελλάδας για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012. «Πιστεύω ότι δεν είναι απλώς ρεαλιστικό, αλλά επίσης απαραίτητο στις παρούσες απαιτητικές συνθήκες να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος. Επικροτώ την φιλοδοξία. Επικροτώ τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2012», τόνισε.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε, εξάλλου, την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιορίσει το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα. «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αυτό», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Παράλληλα, χαρακτήρισε «παράλογα» τα σενάρια περί διάσπασης της Ευρωζώνης, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας του ευρώ.
Θετικά «βλέπει» ο γερμανικός Τύπος την έκδοση ομολόγων
Εντωμεταξύ, με εκτενή ρεπορτάζ του ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στην προχθεσινή κοινοπρακτική έκδοση των πενταετών ομολόγων, την οποία χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετική. Με τίτλους όπως «η Ελλάδα τα κατάφερε» και «η Ελλάδα πέρασε την πρώτη δοκιμασία», οι μεγάλες γερμανόφωνες εφημερίδες επισημαίνουν το ισχυρό ενδιαφέρον που έδειξαν οι επενδυτές για τα ελληνικά ομόλογα και την απήχηση που είχε αυτό στις αγορές.
Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια της Frankfurter Rundschau, η οποία τονίζει ότι η επιτυχία της έκδοσης σημαίνει πως η Ελλάδα διαθέτει ακόμη αξιοπιστία στις αγορές και υπογραμμίζει τη θετική απήχηση που είχε στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.
Από την πλευρά της, η Handelsblatt υπογραμμίζει το πόσο ασφαλή θεωρούνταν από το ΒΆ Παγκόσμιο Πόλεμο τα κρατικά ομόλογα των δυτικών βιομηχανικών χωρών. «Ακόμη και για τις λιγότερο ασφαλείς χώρες, όπως την Ελλάδα, ο ρεαλιστικός κίνδυνος παρέμενε μικρός», τονίζει μεταξύ άλλων η εφημερίδα, σημειώνοντας πως η σοβαρή πρόκληση για το σύνολο του συστήματος θα ήταν εάν συνεχίζονταν οι διακυμάνσεις κρατικών ομολόγων, διότι έτσι προκαλούνται μεσοπρόθεσμα επικίνδυνες στρεβλώσεις.