Τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που απορρέουν από τις παγκόσμιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική και διοίκηση παρουσιάζει η Ernst & Young στη νέα έκθεσή της με τίτλο «Φορολογική διοίκηση χωρίς σύνορα».
Τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που απορρέουν από τις παγκόσμιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική και διοίκηση παρουσιάζει η Ernst & Young στη νέα έκθεσή της με τίτλο «Φορολογική διοίκηση χωρίς σύνορα».
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, οι ενέργειες τόσο των επιχειρήσεων όσο και των κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να βρουν νέες διόδους προς την επιτυχία, αναδιαμορφώνουν το τοπίο για τη φορολογική πολιτική και διοίκηση.
«Όπως οι παγκόσμιες επιχειρήσεις, έτσι και οι κυβερνήσεις κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε ένα μεταβαλλόμενο και απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον» εξηγεί ο Mark Weinberger, Παγκόσμιος Αντιπρόεδρος στο Φορολογικό Τμήμα της Ernst & Young.
«Αναπροσαρμόζουν τις φορολογικές πολιτικές τους και επαναπροσδιορίζουν τις διοικητικές προσεγγίσεις τους, προκειμένου να συμμετέχουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο στις διεθνείς επιχειρησιακές και επενδυτικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα για να αντεπεξέλθουν στα διογκούμενα ελλείμματα και τις καταναλωτικές ανάγκες. Αυτό οδήγησε σε αποδοτικές αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και διαρθρωτικές μεταβολές, καθώς και σε αυξανόμενες διασυνοριακές αντιπαραθέσεις – τάσεις που θα ενταθούν περαιτέρω προτού αμβλυνθούν», τονίζει.
Σύμφωνα με την Ernst & Young, οι φορολογικές αρχές σε όλο τον κόσμο υιοθετούν μια περισσότερο παγκόσμια προσέγγιση –με περισσότερες συνεργασίες και συμπράξεις από ποτέ– και επιζητούν μεγαλύτερη αποδοτικότητα, εκτεταμένη ελεγκτική κάλυψη και αποτελεσματικότερες προσπάθειες συμμόρφωσης και επιβολής.
«Το αποτέλεσμα για πολλές πολυεθνικές εταιρείες ήταν η αύξηση της πολυπλοκότητας και του κινδύνου, γεγονός που μετατόπισε τις φορολογικές αντιπαραθέσεις πιο ψηλά στην ατζέντα, όχι μόνο για το φορολογικό τμήμα, αλλά και για τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων», επισημαίνεται στην έκθεση.
Ωστόσο, πέρα από αυτές τις προκλήσεις, η έκθεση επισημαίνει ότι η εξέλιξη των μοντέλων φορολογικής διοίκησης –τα οποία συχνά χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες εναλλακτικές επιλογές επίλυσης διαφορών και πιο ανοικτές δυνατότητες επικοινωνίας– προσφέρει επίσης νέες ευκαιρίες συνεργασίας για εταιρείες και κυβερνήσεις, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερου βαθμού βεβαιότητας αναφορικά με πιθανώς αμφιλεγόμενα φορολογικά θέματα.
«Οι εταιρείες που ενσωματώνουν τη διαχείριση του φορολογικού κινδύνου στις στρατηγικές αποφάσεις τους και διαχειρίζονται προληπτικά τους κινδύνους και τις σχέσεις τους με τις φορολογικές αρχές, μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη» αναφέρει η Debbie Nolan της Ernst & Young, πρώην Επίτροπος στο Τμήμα Εταιρειών Μεγάλης και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης της Φορολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.
«Μπορούν να συμβάλουν θετικά στην κερδοφορία αποδεσμεύοντας ταμειακά διαθέσιμα από τις φορολογικές προβλέψεις και μειώνοντας το χρόνο και το κόστος, στοιχείο σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το γεωγραφικό τους αποτύπωμα – αλλά ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις με παγκόσμιο έρεισμα.»
Για να διαβάσετε την πλήρη έκθεσηκαι τα ευρήματα, επισκεφθείτε τη διαδικτυακή τοποθεσία www.ey.com.