Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 16:25

Χρηματοδότηση της Εκκλησίας μέσω του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης του αναπτυξιακού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδας μέσω του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ συζήτησαν σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης του αναπτυξιακού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδας μέσω του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ συζήτησαν σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

«Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση με το Μακαριότατο για το έργο της Εκκλησίας. Ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό και στον τομέα της πρόνοιας και στον τομέα της ανάδειξης του πολιτιστικού κεφαλαίου μας, που είναι οι εκκλησίες μας και οι λατρευτικοί μας χώροι», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Κατσέλη.

«Στο πλαίσιο αυτό», πρόσθεσε, «συζητήσαμε, εν όψει και της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, τη δυνατότητα συνεργασιών, έτσι ώστε το κοινωνικό, αλλά και αναπτυξιακό έργο της Εκκλησίας, να στηριχθεί όσο γίνεται περισσότερο μέσω του αναπτυξιακού πλαισίου που αυτή τη στιγμή αναθεωρούμε».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ικανοποιητική απορροφητικότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η υπουργός απάντησε ότι «όλο το κοινοτικό μας πλαίσιο έχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα, 3,5% μέχρι τώρα. Γι’ αυτό έχουμε βάλει μπροστά τις μηχανές. Απλουστεύουμε όλες τις διαδικασίες με το νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή τον επόμενο μήνα και, ταυτόχρονα, αναθεωρούμε στο περιεχόμενό του, έτσι ώστε τα χρήματα, τα οποία θα ξοδευτούν, να πιάσουν τόπο για το δημόσιο συμφέρον, για την κοινωνική συνοχή και για την ανάπτυξη του τόπου μας».

Σε ερώτηση για το αν θα δοθεί το ποσό από το ΕΣΠΑ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση στην Εκκλησία, η κ. Κατσέλη σημείωσε: «υπήρχε μια προγραμματική συμφωνία, την οποία συζητήσαμε με το Μακαριότατο. Θα υπάρξει αναθεώρηση αυτής της σύμβασης, έτσι ώστε οι προτεραιότητες να ενταχθούν αρμονικά στο νέο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ, το οποίο θα έρθει στη Βουλή».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «το πρόγραμμα αναθεωρείται για να στηρίξει την πράσινη ανάπτυξη. Σε αυτό θα ενταχθούν τα προγράμματα της Εκκλησίας που αφορούν κυρίως στην πρόνοια και στη διαχείριση του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας».

Η κ. Κατσέλη δήλωσε ακόμη αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και, αν δουλέψουμε όλοι, αν εργαστούμε συστηματικά και αποτελεσματικά, μπορούμε να φέρουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι «υπήρξε μια σύμπτωση. Εμείς θέλουμε το αναπτυξιακό μας έργο, που αναφέρεται κυρίως στην αναστύλωση των μνημείων και στην αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να βρει μια ανταπόκριση. Και αυτό βγήκε από τη συζήτηση, ότι είναι κοινό το ενδιαφέρον».

«Το δεύτερο», συνέχισε, «έχει να κάνει με το προνοιακό έργο της Εκκλησίας, που είναι και μεγάλο και πλούσιο, και το οποίο δε στηρίζεται μόνο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και η ίδια η Εκκλησία με δικούς της πόρους και με δικές τις προσπάθειες, έχει ήδη αρχίσει μια σειρά από έργα προνοιακά που εξυπηρετούν το λαό μας».

«Έτσι, λοιπόν, υπήρξε σύμπτωση στις απόψεις μας ως προς την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και συγχρόνως την ανάπτυξη του προνοιακού έργου της Εκκλησίας, με ένα κυρίως σκοπό: Πώς θα εξυπηρετηθεί ο άνθρωπος για τον οποίο ενδιαφέρεται και η Πολιτεία και η Εκκλησία», κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.