«Η νέα οικονομική πραγματικότητα μας καλεί να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες. Να δούμε καθαρά την πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας και να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, ακόμα κι αν αυτές είναι πρόσκαιρα επώδυνες», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Η νέα οικονομική πραγματικότητα μας καλεί να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες. Να δούμε καθαρά την πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας και να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, ακόμα κι αν αυτές είναι πρόσκαιρα επώδυνες», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Με άμεσες, συνεπείς και στρατηγικά σχεδιασμένες αποφάσεις για την οικονομία. Με μέτρα, που δε θα είναι φιλολαϊκά, όπως τα έχουμε συνηθίσει τουλάχιστον, αλλά πραγματικά κοινωνικού χαρακτήρα με μακροχρόνιο ορίζοντα. Που θα σχεδιάσουμε με κοινή λογική και υπευθυνότητα και θα εφαρμόσουμε με ισχυρή βούληση και τόλμη», πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο επιμελητήριο με θέμα: «Δράση για την οικονομία».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι ανάγκη να ανατρέψουμε το ήδη αρνητικό, για τις επιχειρήσεις, περιβάλλον. Τώρα, είναι η ώρα να επενδύσουμε άμεσα και σοβαρά, ως χώρα, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με λιγότερο, αλλά πιο αποτελεσματικό κράτος, με επενδύσεις, ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, δυναμική διείσδυση σε ξένες αγορές και μία νέα, σύγχρονη αντίληψη για την κοινωνία και το κράτος».
Αναφερόμενος στις επιλογές που πρέπει να γίνουν, τις διαχώρισε σε πέντε κατηγορίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
- Πρώτον απαιτείται μείωση του εξωπραγματικού μεγέθους του κράτους καθώς σε αυτό οφείλονται, εν πολλοίς, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε: η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η συναλλαγή, οι ευνοιοκρατικές ρυθμίσεις.
- Πρέπει να συγκροτήσουμε ένα βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είναι δυνατό το 85% των ασφαλιζόμενων ανδρών στο ΙΚΑ να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τα 65 έτη, λόγω εξαιρέσεων. Ούτε μπορούμε να ελπίζουμε ότι με μαγικές συνταγές που δεν αυξάνουν τα όρια ηλικίας ή τις εισφορές, το ασφαλιστικό μας σύστημα θα λειτουργεί στο διηνεκές.
- Οφείλουμε να βελτιώσουμε το καθεστώς στην αγορά εργασίας. Σήμερα, έχουμε ένα από τα πιο ανελαστικά καθεστώτα σε όλη την Ευρώπη με τις υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές. Πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουμε ότι με αυτό τον τρόπο αποθαρρύνεται η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας, παρεμποδίζεται η κινητικότητα των εργαζομένων, εντείνονται οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανεργία και το κυριότερο υποθηκεύεται το μέλλον της σημερινής παραγωγικής τάξης.
- Είναι ανάγκη να ανατρέψουμε το ήδη αρνητικό, για τις επιχειρήσεις, περιβάλλον. Η επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα με έκτακτους και νέους φόρους, αναπόφευκτα, οδηγεί σε περιορισμό των επενδύσεων, σε μείωση των προσλήψεων, σε εκδίωξη ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Σε λιγότερη ανάπτυξη. Ιδίως, με τις παρούσες συνθήκες, η επιβολή πρόσθετης φορολογίας, σε μία αγορά που συνεχώς συρρικνώνεται, δεν μπορεί παρά να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
- Πρέπει, επιτέλους, να βάλουμε τέλος στον ασύδοτο λαϊκισμό. Μία ευνομούμενη κοινωνία, που, πραγματικά, φροντίζει για τους πολίτες της, δεν μπορεί να ανέχεται εκείνους τους λίγους, που εκβιαστικά ζητούν την ικανοποίηση των «κεκτημένων» συντεχνιακών τους αιτημάτων.