Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές καθώς βιομηχανικές εκθέσεις τόνωσαν την ανησυχία ότι η Κίνα θα κλιμακώσει τις προσπάθειες να περιορίσει την αύξηση ρεκόρ του δανεισμού.
Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές καθώς βιομηχανικές εκθέσεις τόνωσαν την ανησυχία ότι η Κίνα θα κλιμακώσει τις προσπάθειες να περιορίσει την αύξηση ρεκόρ του δανεισμού.
Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,7% φθάνοντας στις 115,98 μονάδες στις 11:19 π.μ. στο Τόκιο. Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 1,5% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng Index σημείωσε απώλειες 1,2%. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών έναντι του ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα επεκταθούν.
Τον περασμένο μήνα ο ΜSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 3% καθώς Κίνα και Ινδία αύξησαν το όριο των συναλλαγματικών αποθεμάτων για τις τράπεζες προκειμένου να περιορίσουν την ανάπτυξη του δανεισμού και τον πληθωρισμό. Ο China’s Purchasing Managers’ Index εποχιακώς προσαρμοσμένος διαμορφώθηκε στο 55,8 από 56,6 που ήταν τον Δεκέμβριο σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Federation of Logistics and Purchasing. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη και η τελευταία είχε τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008.
Ο χαλκός στο Λονδίνο υποχώρησε 2,2% φθάνοντας στα 6.600 δολ. ο μετρικός τόνος, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών, μετά την ισχυροποίηση του δολαρίου και τον περιορισμό του τραπεζικού δανεισμού στην Κίνα. Το νικέλιο υποχώρησε 1,4% φθάνοντας στα 18.250 δολ. ο τόνος.
Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3863 ανά ευρώ στο Τόκιο, αφού νωρίτερα άγγιξε το 1,3853, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Ιουλίου. Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια είπε στις 29 Ιανουαρίου ότι οι ανισορροπίες μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης αποτελούν «κάθε μήνα» θέμα συζήτησης.
Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε για πέμπτη μέρα στη Νέα Υόρκη εν μέσω ανησυχιών ότι η ζήτηση του καυσίμων ενδέχεται να υποχωρήσει στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο. Το πετρέλαιο πιθανόν να διευρύνει τις απώλειές του καθώς οι αμερικανικές προμήθειες αυξήθηκαν και οι η ζήτηση υστερεί της αντίστοιχης περυσινής, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg στις 29 Ιανουαρίου. Το αργό για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε έως 0,5% φθάνοντας στα 72,53 δολ. το βαρέλι.
ΠΗΓΗ: Bloomberg