Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 12:58

Ενδιαφέρον για πέντε με επτά ξένες άμεσες επενδύσεις

«Υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για τη χώρα μας και ήδη γίνονται συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας. Τον επόμενο μήνα οι ανακοινώσεις. Προς ενιαία χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή. Τι είπε ΕΣΠΑ, πιστωτική επέκταση, τράπεζες, χρηματιστήριο. Προβληματισμός για τη ρευστότητα.

Ενδιαφέρον για πέντε έως επτά μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας αποκάλυψε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, σε δηλώσεις της μετά το χαιρετισμό της στην ημερίδα «Τράπεζες και οικονομία, το επόμενο βήμα». «Υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για τη χώρα μας και ήδη γίνονται συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις τον επόμενο μήνα», συμπλήρωσε η υπουργός.

«Στη χώρα μας θα γίνουν επενδύσεις. Αναφέρομαι σε άμεσες, ξένες επενδύσεις, φυσικά παραγωγικές. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πάρα πολλούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Και θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με ξένους επενδυτές συζητάμε για πέντε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα», τόνισε.

Όπως είπε η κ. Κατσέλη, το πρόβλημα που υπάρχει, αλλά επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι η πολυπλοκότητα της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση και ίδρυση επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την υπουργό, η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων θα επιτευχθεί με νέο νομοθέτημα που ετοιμάζεται εντός του Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει προωθεί και το δεύτερο σκέλος της προσπάθειας που αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Στόχος, τόνισε, είναι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η χώρα μας να ανέβει αρκετές βαθμίδες στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Προς ενιαία χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου συστήματος εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με μία ενιαία χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή. Όπως σημείωσε, σήμερα το σύστημα εποπτείας είναι κατακερματισμένο καθώς διέπεται από τέσσερις διαφορετικές αρχές και αυτό οδηγεί σε περιορισμένη πληροφόρηση και αδιαφάνεια. Σκοπός είναι η καταρχήν συνεργασία των αρχών που υπάρχουν και στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε η υπουργός, η κατεύθυνση είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή, αλλά όπως είπε το θέμα αυτό θα μπει στο μέλλον στη διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών.

Απαντώντας εξάλλου, σε ερωτήσεις του κοινού για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, η υπουργός σημείωσε ότι σε δύο εβδομάδες ολοκληρώνεται η απλούστευση των διαδικασιών για το ξεμπλοκάρισμα των πόρων ενώ επιδιώκεται και η «περιφερειοποίηση» των πόρων στο πλαίσιο της αλλαγής των προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ. Εντός του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου με τα υπόλοιπα υπουργεία και τη συνέχεια με τις περιφέρειες, ώστε, όπως τόνισε, «τα χρήματα στο μέλλον να πιάνουν τόπο».

Σε ό,τι αφορά στο ξεμπλοκάρισμα πόρων που δεν έχουν «παγώσει», η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι ήδη έχουν εξοφληθεί προς τους δικαιούχους τα κονδύλια για συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μέσω κεντρικών υπηρεσιών και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα εξοφληθούν και οι υπόλοιπες.

Σε άλλη ερώτηση για τον κλάδο των μελετών και την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, απάντησε ότι και γιαυτό τον κλάδο επιδιώκεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης να ξεμπλοκαριστεί.

Όσον αφορά το θέμα της φυγής κεφαλαίων από τη χώρα, η υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ομαλότητα στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Πρέπει να επιτευχθεί η μείωση των επισφαλειών»

Κατά την ομιλία της επίσης, η κ. Κατσέλη επεσήμανε πως οι τράπεζες θα βρουν μπροστά τους τις επισφάλειες. «Πρέπει να επιτευχθεί η μείωση των επισφαλειών», τόνισε και αναφέρθηκε στη σημασία των νομοσχεδίων του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφροά έγινε και στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, εκτιμώντας για μία ακόμη φορά ότι θα είναι περιορισμένη, ενώ αρκετές φορές στην ομιλία της σημείωσε ότι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος πέρα από τη σημασία που δίνεται στην αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας, «διότι αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία θα αυξηθούν οι επισφάλειες - και αυτό πρέπει να το προσέξουν οι τράπεζες - και θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα».

Για το Χρηματιστήριο, η κ. Κατσέλη παρατήρησε πως έχει έρθει ο καιρός «να δούμε το ελληνικό χρηματιστήριο σαν χρηματιστήριο όλης της ευρύτερης περιοχής».

Εξάλλου, η υπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση Ταμείου Αναχρηματοδότησης και τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας για αντιμονοπωλιακό έλεγχο στην αγορά.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα στο χαιρετισμό της έθεσε τα ερωτήματα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ετοιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην επόμενη κρίση. Σημείωσε δε ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όσο δεν λύνονται οι δημοσιονομικές ανισορροπίες, θα περάσουν στο τραπεζικό σύστημα.

ΑΠΕ