Τη βούληση του ΔΝΤ να βοηθήσει την Ελλάδα, εάν αυτό ζητηθεί, επανέλαβε ο επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος-Καν, δηλώνοντας ωστόσο βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας.
Τη βούληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να βοηθήσει την Ελλάδα, εάν αυτό ζητηθεί, επανέλαβε ο επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος-Καν, δηλώνοντας ωστόσο βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας.
«Είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε. Έχω μια αποστολή για παροχή τεχνικών συμβουλών μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και εάν μου ζητήσουν να παρέμβω, θα το κάνουμε. Ωστόσο, κατανοώ απόλυτα τους Ευρωπαίους που θέλουν να προσπαθήσουν και να επιλύσουν το πρόβλημα μεταξύ τους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «πολύ σοβαρή», τόνισε, εκτιμώντας ωστόσο πως η χώρα δεν βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.
«Πιστεύουμε σίγουρα ότι οι στόχοι του σχεδίου (σ.σ. του Προγράμματος Σταθερότητας) έχουν επιλεγεί σωστά», δήλωσε αργότερα η Καρολίν ¶τκινσον, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον.
«Είναι πάντα δύσκολο να γίνουν κατανοητά ειδικά τα αίτια των εξελίξεων της αγοράς σε μία μέρα. Μακροπρόθεσμα, αυτό που έχει σημασία για τις αγορές, είναι να υπάρχει μία ισχυρή οικονομική βάση» πρόσθεσε η Καρολίν ¶τκινσον.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
«Να δοθεί έμφαση στην απασχόληση»
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης ότι οι χώρες οφείλουν πλέον να δώσουν έμφαση στις πολιτικές υποστήριξης της απασχόλησης, προκειμένου να μειωθούν τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, καθώς και στη μείωση των χρεών τους.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η κρίση έχει τελειώσει όσο η ανεργία παραμένει παρούσα. Για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ έχει μια πολύ αυστηρή θέση ως προς αυτό. Οχι μόνο δεν πρέπει να τερματισθούν τα σχέδια υποστήριξης των οικονομικών δραστηριοτήτων, τα περίφημα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Αλλά η συμβουλή μας είναι ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να επικεντρωθούν στην απασχόληση, στις πολιτικές απασχόλησης, αυτό πρέπει να είναι τώρα το κύριο μέλημα», δήλωσε.
«Η κύρια ανησυχία μου ως προς την καθοδήγηση που μπορούμε σήμερα να δώσουμε ως ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομία είναι η απασχόληση», τόνισε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πρέπει να εφασμοσθούν προγράμματα μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων.
Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, το δεύτερο μήνυμα μετά την έμφαση στην απασχόληση, είναι ότι χρειάζεται οι κυβερνήσεις να ανακοινώσουν με ποιόν τρόπο θα περιορίσουν το χρέος τους τα επόμενα χρόνια. «Όχι να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα περιορισμού, είναι πολύ νωρίς", αλλά να ανακοινώσουν τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν αργότερα, ανέφερε.