Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010 11:15

Σε χαμηλό διμήνου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών υποχώρησαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω έντονων ανησυχιών για τη δημοσιονομική κατάσταση περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών υποχώρησαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω έντονων ανησυχιών για τη δημοσιονομική κατάσταση περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Στο κόκκινο» ήταν και την Πέμπτη τα ταμπλό των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών, με τους επενδυτές στην ισπανική και στην πορτογαλική αγορά να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Στις 10:37 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 1% στις 983,32 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου. Χθες, κατέγραψε απώλειες 2,8%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, με τις μετοχές των Standard Chartered, Barclays, Lloyds, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas και Societe Generale να υποχωρούν από 0,9% έως 2,5%, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι τίτλοι στον κλάδο των ορυχείων.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1,1%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,7% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 1,1%.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου ανακοινώνονται σήμερα τα στοιχεία για τα μισθολόγια – πλην του αγροτικού τομέα – για το μήνα Ιανουάριο (15:30). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αυξήθηκαν κατά 5.000 έναντι μείωσης 85.000 που είχαν σημειώσει το Δεκέμβριο.