Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2002 11:45

Γαλλία : Κατά 0,3% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ των προβλέψεων ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία τον Αύγουστο, σημάδι ότι η ανάπτυξη στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης υποχωρεί.

Οπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο έναντι μείωσης 0,8%, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων τον Ιούλιο. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία θα αυξηθεί σε ποσοστό 0,6%.

Το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ και οι προοπτικές για τις πωλήσεις των εταιρειών οδήγησαν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών τον Σεπτέμβριο, ωθώντας τις εταιρείες, όπως την Alcatel S.A., να προχωρήσουν στη μείωση του προσωπικού τους και να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους για νέες επενδύσεις.

«Η δυνατή οικονομική ανάπτυξη σίγουρα δεν είναι ορατή από τα στοιχεία που υπάρχουν», ανέφερε ο Jean Baptiste Bosson, στέλεχος της εταιρείας συσκευασίας PSB Industries S.A., της οποίας το πελατολόγιο περιλαμβάνει εταιρείες όπως η L'Oreal S.A. και η General Electric Co., συμπληρώνοντας : «Οι απειλές μιας πολεμικής σύρραξης και οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια, αλλά και των κερδών που εμφανίζουν οι εταιρείες, επηρεάζουν αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 50 στην Ευρώπη, υποχώρησε κατά 34% φέτος, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τις εταιρείες που θέλουν να αυξήσουν τα έσοδά τους. Και η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου κατά 43% επέδρασε στο κόστος λειτουργίας των εταιρειών. Η μείωση της ζήτησης κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα την πίεση στα εταιρικά κέρδη.

Η αύξηση της ανεργίας και οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου ενδέχεται να επηρεάσουν τις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες συγκράτησαν τη Γαλλία εκτός ύφεσης πέρυσι. Ο δείκτης ανεργίας, ο υψηλότερος ανάμεσα στις επτά βιομηχανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την Ιταλία, ενδέχεται να ανέλθει στο 9,3% μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας αύξηση 0,3% έναντι του Αυγούστου, επεσήμανε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Η παραγωγή ενεργείας, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής, του αερίου και των καυσίμων, μειώθηκε κατά 1,1% έναντι του Ιουλίου, έδειξαν τα στοιχεία. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ αύξησαν την παραγωγή τσιπ και οι μεταλλουργίες επίσης κατά 0,1%. Οι βιομηχανίες παρήγαγαν 0,4% περισσότερα καταναλωτικά αγαθά και η παραγωγή αυτοκινήτων και των εξαρτημάτων τους αυξήθηκε κατά 1,7%.

Η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας

Χθες η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται να σημειώσει αύξηση 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση 0,4%. Ετσι, η οικονομική ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος εκτιμάται ότι θα είναι μόλις 1% και η χαμηλότερη από την ύφεση του 1993 στη χώρα.

«Τον περασμένο μήνα μειώθηκαν οι παραγγελίες κυρίως καταναλωτικών αγαθών», όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, μετά από έρευνα σε 12.000 κατασκευαστές και εταιρείες λιανικής πώλησης. «Οι προοπτικές της παραγωγής είναι θετικές για τους ερχόμενους μήνες, αλλά η αισιοδοξία παραμένει χαμηλότερη από πριν».

Μείωση φόρων, Ελλειμμα

Η κυβέρνηση, η οποία προχωρά στη μείωση της φορολόγησης των εταιρειών αλλά και των μισθών των εργαζομένων, δεν έχει πολλά περιθώρια στον προϋπολογισμό της για την τόνωση της ανάπτυξης. Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί στο 2,6% του ΑΕΠ φέτος και το 2003, κοντά στο όριο του 3% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα 12 κράτη-μέλη που συναλλάσσονται με το ευρώ.

Τα μέλη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Dominique Strauss-Kahn, υποστηρίζουν ότι η πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη 2,5% το 2003 δεν είναι ρεαλιστική, καθώς διογκώνεται το έλλειμμα.

Η άρνηση της Γαλλίας να μειώσει το έλλειμμά της το επόμενο έτος, έχει προκαλέσει την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των μικρότερων ευρωπαϊκών χωρών-μελών, που έχουν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς τους.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ευρώ για πέμπτη φορά φέτος και η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 3,5% και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών.

«Μόνη της μια μείωση των επιτοκίων δεν είναι αρκετή για την απόκτηση εμπιστοσύνης», επεσήμανε το στέλεχος της PSB Industries, Bosson. Οι πωλήσεις της εταιρείας του ανέκαμψαν το τρίτο τρίμηνο μετά από υποχώρηση το πρώτο του έτους, περίοδος κατά την οποία οι πελάτες της μείωσαν τα αποθέματά τους.

Η βιομηχανική παραγωγή αποτελεί περίπου το 1/5 της οικονομίας της Γαλλίας.

Στις ΗΠΑ, οι οποίες απορροφούν περίπου το 1/10 των γαλλικών εξαγωγών, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, έδειξε η σχετική έκθεση του ISE. Στις 24 Σεπτεμβρίου η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 1,75% και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 41 ετών.

ΛΙΛΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ