Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 11:36

PwC: Στην 20ή θέση για επενδύσεις σε ακίνητα η Αθήνα

Μία θέση πιο πάνω ανέβηκε η Αθήνα στην κατάταξη για επενδύσεις σε ακίνητα, καταλαμβάνοντας την 20η, σύμφωνα με μελέτη του Urban Land Institute (ULI) και της PricewaterhouseCoopers (PwC).

Μία θέση πιο πάνω ανέβηκε η Αθήνα στην κατάταξη για επενδύσεις σε ακίνητα, καταλαμβάνοντας την 20η, σύμφωνα με μελέτη του Urban Land Institute (ULI) και της PricewaterhouseCoopers (PwC).

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η μεγαλύτερη άνεση σε πιστώσεις και η σταθεροποίηση των αξιών των ακινήτων θα προκαλέσουν βελτίωση του real estate στην Ευρώπη το 2010.

Οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε ακίνητα της Αθήνας ορίσθηκαν βραχυπρόθεσμες (οι επενδυτές που πιστεύουν στην ανάκαμψη το 2010 θα δεχτούν την επιβίωση ως μία πρόκληση) και μακροπρόθεσμες (ευκαιρίες από τον τουρισμό).

Οι συστάσεις για επένδυση αφορούσαν τους κλάδους των λιανικών πωλήσεων, της κατοικίας και των ξενοδοχείων, αν και οι συμμετέχοντες στη μελέτη πρόσθεσαν την προειδοποίηση ότι η επιλογή θα ήταν πολύ αυστηρή. Η Αθήνα κατατάσσεται 22η θέση όσον αφορά εξαγορές ακινήτων και στη 13η όσον αφορά στην ανάπτυξη ακινήτων.

Η μελέτη "Emerging Trends" αναφέρει το πρόβλημα της μαζικής αναχρηματοδότησης του χρέους του real estate που προβάλλει απειλητικό και το οποίο ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κλάδος είναι ανήσυχος, καθώς δεν είναι σαφές πώς θα καταλήξει το θέμα - εάν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί θα πουλήσουν ακίνητα και δάνεια ή θα τα «επεκτείνουν και θα προσποιούνται».

Η συγκεκριμένη πρόκληση για τον κλάδο του real estate επιδεινώνεται από την αβεβαιότητα του ερωτήματος εάν και πώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν τις οικονομίες τους από τις μεγάλες εισαγωγές κρατικής υποστήριξης. Η απότομη διακοπή της χρηματοδότησης θα μπορούσε, όχι μόνο να βγάλει την ανάκαμψη από την πορεία της, αλλά και να κάνει την οικονομία να υποτροπιάσει, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το Παρίσι κατέλαβε την τρίτη θέση στη μελέτη όσον αφορά τις προοπτικές των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων, εκτοπίζοντας το Λονδίνο, εν μέρει λόγω της γενικής αντίληψης ότι έχει μία ευρύτερη οικονομική βάση και ότι είναι λιγότερο εξαρτημένο από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών απ' ό,τι το Λονδίνο.

Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη τόνισαν το χαμηλό επίπεδο κενών διαμερισμάτων στο Παρίσι, αυξάνοντας τη διαβάθμισή του όσον αφορά ευκαιρίες για επένδυση και σε μικρότερο βαθμό για ανάπτυξη.

Επιπρόσθετες αγορές που διαμορφώνουν τη δεκάδα για τις προοπτικές που αφορούν την απόδοση της περιουσίας στη μελέτη είναι η Βιέννη, το Μιλάνο, η Κωνσταντινούπολη, το Βερολίνο, η Ρώμη και η Φρανκφούρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ