Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2002 16:55

Συνάντηση ΣΕΒ με τον υφ. Εξωτερικών Αν. Λοβέρδο

Τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών επισκέφθηκε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και την Αναπτυξιακή Συνεργασία, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να ενημερώσει και να συζητήσει με τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) και άλλα θέματα οικονομικής διπλωματίας.

Έχοντας τεθεί σε έναρξη από 1/7/02 το ΕΣΟΑΒ και ενώ αναμένεται η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο εντός του Νοεμβρίου των διμερών συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί, ο κ. Λοβέρδος εκτιμά ως καλή ένδειξη την υποβολή έως τώρα 12 αιτήσεων από επιχειρήσεις, με την προσδοκία ότι το σύνολο των προτάσεων που θα υποβληθούν θα διεκπεραιωθούν σε διάστημα ενός έτους.

Στη συζήτηση που έγινε σχετικά με την υπαγωγή στον Νόμο ήδη εγκατεστημένων στα Βαλκάνια επενδύσεων, η φιλοσοφία των συναρμοδίων Υπουργείων είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των νέων παραγωγικών επενδύσεων, της στήριξης για επέκταση δραστηριοτήτων ή για την εξαγορά βιομηχανοστασίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, εφόσον υπάρχει συγκεκριμένη επιχειρηματολογία για την ανάγκη υπαγωγής των παλαιών επενδύσεων, πρέπει να προβλεφθεί τέτοια ρύθμιση στην επικείμενη αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου. Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος του υπουργείου Εξωτερικών είναι η χρηματοδότηση των έργων να γίνει μέσω των ελληνικών Τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη Βαλκανική, ώστε να εξασφαλισθεί η διοχέτευση των πόρων σε αναγκαία, αξιόλογα και πραγματικά έργα, με κατάλληλη εκταμίευση ανάλογα με την πορεία υλοποίησης. Τόνισε ακόμη τη φροντίδα του Υπουργείου για τη λειτουργικότητα του προγράμματος και για την ίση μεταχείριση των προτάσεων των ελληνικών επιχειρήσεων.

Συζητήθηκε, τέλος, το θέμα της εκπροσώπησης των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων στο εξωτερικό, όπου είναι απαραίτητη η αγαστή συνεργασία Πρέσβεων και Εμπορικών Ακολούθων, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη στήριξη των ελληνικών επιχειρηματικών προσπαθειών. Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θεωρεί απαραίτητη τη σωστή οργάνωση της ελληνικής οικονομικής και επιχειρηματικής διπλωματίας, καθώς είναι κρίσιμο στοιχείο για την καλύτερη παρουσία και αναπτυξιακή πορεία των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων και προς τούτο ο ΣΕΒ θα συμβάλει καταθέτοντας τις απόψεις του.