Για συντονισμένη επίθεση με στόχο το ευρώ μιλά ο ευρωπαϊκός τύπος, ο οποίος απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεση δράση. «Τα ευρωπαϊκά κράτη στόχαστρο των αγορών;» διερωτάται η γαλλική Libération.
Για συντονισμένη επίθεση με στόχο το ευρώ μιλά ο ευρωπαϊκός τύπος, ο οποίος απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεση δράση. «Τα ευρωπαϊκά κράτη στόχαστρο των αγορών;» διερωτάται η γαλλική Libération.
«Εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τα γενικά δημοσιονομικά προβλήματα, οι κερδοσκόποι δοκιμάζουν την αλληλεγγύη της ευρωζώνης στοχεύοντας στους αδύναμους κρίκους της», αναφέρει η γαλλική La Tribune.
«Με την άσκηση πιέσεων στο ευρώ και την απαίτηση πριμ για τη χρηματοδότηση των κρατών που χρειάζονται άμεσες ενέσεις κεφαλαίων, οι κερδοσκόποι προκαλούν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική υπερδύναμη (σε όρους ΑΕΠ) υποδεικνύοντας τις αδυναμίες της: την απουσία ευρωπαϊκής κυβέρνησης και τους άκαμπτους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ που αποκλείουν τη διακυβερνητική αλληλεγγύη», συμπληρώνει η εφημερίδα.
Υποστηρίζοντας ότι η αποσταθεροποίηση του ευρώ οφείλεται σε σαμποτάζ, η Libération φτάνει στο σημείο μιλήσει για συγκεκριμένους υπαίτιους: «Σύμφωνα με τις πηγές μας, μια μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα και δύο ισχυρά hedge fund διευρύνουν τις επιθέσεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Στόχος τους; Να βγάλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος σπέρνοντας τον πανικό ούτως ώστε να χρεώνουν την Ελλάδα ολοένα μεγαλύτερα επιτόκια.
Η ισπανική El País διατείνεται ότι «τίποτα από αυτά που συμβαίνουν σήμερα, ούτε οι κασσάνδρες ορισμένων ξένων εντύπων, είναι τυχαία –αντιθέτως, εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα».
Στο ιστολόγιο «Charlemagne»του Economist, το βρετανικό περιοδικό αντικρούει τις θεωρίες «αγγλοσαξονικής συνομωσίας», μιας θεωρίας που επικαλείται την αποστροφή των Βρετανών προς το ευρώ και την απεγνωσμένη προσπάθεια της Βρετανίας και των ΗΠΑ να στρέψουν την προσοχή μακριά από το κατεστραμμένο τοπίο των οικονομικών τους. Εξάλλου, υποστηρίζει ο Βρετανός αρθρογράφος, ακόμη και τα πιο συντηρητικά και ευρωσκεπτικιστικά έντυπα δεν αναφέρονται με τόση χαιρεκακία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, παρότι ανησυχούν ότι η κρίση θα εξαπλωθεί στη βρετανική και αμερικανική οικονομία.
Για την ώρα, η Libération συνιστά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ να προσπαθήσουν να «καθησυχάσουν τις αγορές δίνοντάς τους να καταλάβουν ότι έχουν πέσει θύμα των κερδοσκόπων».