Γενικό πάγωμα μισθών και πάγωμα των συντάξεων πάνω από τις 2.000 ευρώ προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών. Επίσης μειώνεται το κονδύλι για επιδόματα κατά 10%, με ορισμένες όμως εξαιρέσεις.
Πάγωμα του μισθού του πρωθυπουργού, των υπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων αναθεώρηση της οροφής των αποδοχών των προέδρων των ανεξαρτήτων αρχών, μείωση έως και 50% της αμοιβής των μελών των ΔΣ για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, αναστολή της χορήγησης αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου (με εξαίρεση την εισοδηματική ωρίμανση και μείωση των επιδομάτων και των πρόσθετων αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι το μισθολόγιο του δημοσίου είναι ένα μισθολόγιο που βρίθει αδικιών, μη ορθολογικό μισθολόγιο που έχει διαμορφωθεί με την πρόσθεση διαφόρων επιδομάτων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τις αλλαγές.
Όπως είπε, θα αρχίσει διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για τη δημιουργία ενιαίου μισθολογίου που θα διορθώνει σημερινές αδικίες.
«Προχωράμε με απόλυτη συναίσθηση του επείγοντος. Με σταθερά βήματα. Χωρίς να αιφνιδιάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην πέσει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στα χαμηλά εισοδήματα».
Βασικά σημεία της εισοδηματικής πολιτικής
Για τα στελέχη της Κυβέρνησης και τα διοικητικά στελέχη του δημοσίου:
• Καμία αύξηση μισθού και μείωση των πρόσθετων αμοιβών, επιδομάτων και αποζημιώσεων του Πρωθυπουργού, των Υπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων κατά 10%.
• Αναθεώρηση της οροφής των αποδοχών των Προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών. Οροφή εφεξής θεωρούνται οι αποδοχές ΓΓ Υπουργείου με προσαύξηση έως 20% ανάλογα με ειδικές συνθήκες και ειδικά προσόντα.
• Οροφή στις αμοιβές Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ. Οροφή θεωρούνται οι αποδοχές ΓΓ Υπουργείου με προσαύξηση έως 20% ανάλογα με ειδικές συνθήκες και ειδικά προσόντα.
• Μείωση έως και 50% της αμοιβής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων (για μη εισηγμένες ΔΕΚΟ). Αντίστοιχη τακτική επιδιώκεται και στις εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από το δημόσιο.
• Καμία επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο δεν θα χορηγήσει μπόνους.
Για τους υπαλλήλους του δημοσίου:
• Αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου, αλλά χορηγείται η εισοδηματική ωρίμανση σε όσους τη δικαιούνται.
•Αναστέλλεται η (τιμαριθμική) αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα που προβλέπεται.
• Τα επιδόματα και οι πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά 10%.
• Δεν μειώνονται το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όσους τα δικαιούνται.
• Μειώνεται το όριο των υπερωριών κατά 30%.
• Καταργείται η αμοιβή/αποζημίωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε Ομάδες/Επιτροπές Εργασίας. Αποζημίωση θα προβλέπεται μόνο για συμμετοχή εμπειρογνωμόνων εκτός δημοσίου τομέα.
• Τροποποιείται το νομικό πλαίσιο περί οδοιπορικών εξόδων (οι νέες διατάξεις μειώνουν σημαντικά τις δαπάνες για αποζημιώσεις, μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις και αυξάνουν τα χιλιομετρικά όρια που δικαιολογούν πρόσθετη αποζημίωση).
Υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα:
• Στην εισοδηματική πολιτική του στενού δημοσίου τομέα θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ (αναδρομικά από 1/1/2010).
Για τους συνταξιούχους του δημοσίου:
• Χορηγείται αύξηση 1,5% σε όλες τις συντάξεις έως 2.000 ευρώ.
Εξειδίκευση της εισοδηματικής πολιτικής για το 2010
Οι κανόνες που διέπουν την εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους του δημοσίου για το 2010 είναι οι εξής:
• χορήγηση μόνο της μισθολογικής ωρίμανσης στο βασικό μισθολόγιο,
• καμία μείωση στο κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και στα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, την οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όσους τα δικαιούνται.
• 10% μείωση στα άλλα επιδόματα και 20% μείωση στο επίδομα «ταχείας διεκπεραίωσης» των δικαστικών.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική προσλήψεων αναστέλλονται όλες οι προσλήψεις για το 2010 με μερική εξαίρεση στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι αναστολή προσλήψεων για το 2010 δεν θα οδηγήσει σε ματαίωση της εύλογης προσδοκίας των πολιτών που περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους.
Προβλέπεται η σταδιακή τους απορρόφηση από το δημόσιο τα επόμενα έτη με αντίστοιχη παράταση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν ή επίκειται να εκδοθούν.
Θα ισχύσει ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το 2011 και μετά ενώ θα γίνει και ανακατανομή υπαλληλικού προσωπικού με τη συγχώνευση φορέων.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα συσταθεί και μία «επιτροπή μισθών» με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και κυρίως της ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου του δημόσιου τομέα.
Επίσης προχωρά κανονικά η προετοιμασία για τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Πληρωμής όλων των μισθών του δημοσίου από το υπουργείο Οικονομικών.