Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 11:49

Πλήγμα για κολλέγια και ΙΕΚ οι συνεχείς μεταβολές στο νομικό πλαίσιο

Σημαντικό πλήγμα δέχεται η αγορά των κολλεγίων από τις συνεχείς αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, οι οποίες προκαλούν αβεβαιότητα και δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους, την προσέλκυση σπουδαστών και την υλοποίηση επενδύσεων, σύμφωνα με την Hellastat.

Σημαντικό πλήγμα δέχεται η αγορά των κολλεγίων από τις συνεχείς αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, οι οποίες προκαλούν αβεβαιότητα και δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους, την προσέλκυση σπουδαστών και την υλοποίηση επενδύσεων, σύμφωνα με την Hellastat.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία για την εγχώρια αγορά ιδιωτικής εκπαίδευσης, υπογραμμίζεται πως οι προοπτικές των παρόχων μεταδευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο νομικό πλαίσιο.

«Ζητήματα όπως η αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολλεγίων καθορίζουν τη ζήτηση και την πορεία όχι μόνο των εν λόγω εκπαιδευτικών οργανισμών, αλλά και των Ι.Ε.Κ.», αναφέρει η Hellastat.

Διαπιστώνει επίσης ότι η άναρχη ανάπτυξη των Εργαστηρίων Ελεύθερων Σπουδών (Ε.Ε.Σ.) και οι δυσανάλογα αυστηρές προδιαγραφές άδειας λειτουργίας που έχουν τεθεί, η μη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ορισμένων ειδικοτήτων που προσφέρουν τα Ι.Ε.Κ., το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς σε συνδυασμό με την πληθώρα εναλλακτικών επιλογών που προσφέρονται αποτελούν σημαντικά προβλήματα του κλάδου.

Σε γενικά πλαίσια, διαπιστώνεται ότι οι ιδιωτικοί πάροχοι εκπαίδευσης στρέφονται σε συνεργασίες μεταξύ τους, ώστε να ενισχύσουν τη φήμη τους, να αυξήσουν τους σπουδαστές τους και να αναπτύξουν οικονομίες κλίμακας. Από την πλευρά των σπουδαστών και της διαδικασίας επιλογής εκπαιδευτικού ομίλου παρατηρείται τάση για μεγαλύτερη έρευνα σε επίπεδο αντικειμένου σπουδών, ποιότητας και απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Τέλος, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για τεχνικές ειδικότητες και επαγγέλματα.

Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (Κ.Ξ.Γ.), από την άλλη πλευρά, βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η υπερπροσφορά (7.500 φροντιστήρια, με το 1/4 να δραστηριοποιείται στην Αττική), προκαλώντας έντονο ανταγωνισμό. Από τη μελέτη προκύπτει ότι τα επόμενα έτη θα ενταθεί η ανάπτυξη των αλυσίδων, οι οποίες ασκούν έντονες πιέσεις στα μεμονωμένα φροντιστήρια.

Όσον αφορά στη χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου, από τη μελέτη προκύπτει μεταξύ άλλων ότι την περίοδο 08/07 η μέση μεταβολή των πωλήσεων των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν υψηλή (9,4%), οι μεσαίες αύξησαν τις πωλήσεις τους με χαμηλό ρυθμό (1,1%), ενώ οι μικρές επέδειξαν κάμψη (-3,2%). Εντός της χρήσης 2008, 1 στις 2 εταιρείες αντιμετώπισε κάμψη των αποτελεσμάτων της έναντι του 2007. Τα περιθώρια κερδοφορίας ήταν ικανοποιητικά, παρά τη μικρή επιδείνωση. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις του δείγματος δεικνύουν υψηλή εξάρτηση από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης (7 προς 1), ωστόσο η ικανότητα κάλυψης των τόκων από τα λειτουργικά κέρδη είναι ικανοποιητική (6,8 φορές).