Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 17:28

Επιβάρυνση του κλάδου από την αύξηση του φόρου στα καύσιμα «βλέπει» ο ΣΕΕΠΕ

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα προκαλέσει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον κλάδο, εκτιμά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα προκαλέσει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον κλάδο, κυρίως λόγω της αύξησης των κεφαλαίων κινήσεως καθώς οι εταιρίες προκαταβάλλουν τους φόρους και δασμούς των πετρελαιοειδών. Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, ο οποίος δηλώνει πάντως ότι κατανοεί τη σκοπιμότητα των αυξήσεων λόγω των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών περιστάσεων.

Ο ΣΕΕΠΕ παράλληλα απορρίπτει καταγγελίες για κερδοσκοπικές κινήσεις μέσω αποθεματοποίησης πετρελαιοειδών προτού να τεθεί σε ισχύ ο φόρος.

Όπως σημειώνει, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά και μαθηματικά αδύνατο επειδή τα πετρελαιοειδή που αποθηκεύουν οι εταιρίες εμπορίας στις αποθήκες τους, ελέγχονται από το τελωνείο. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι υπολογίζονται την ώρα που βγαίνουν τα πετρελαιοειδή από τις εγκαταστάσεις καυσίμων για να πάνε στην κατανάλωση.