Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 11:44

ΜL: Μακροπρόθεσμα οφέλη από τη «διάσωση» της Ελλάδας

Αβέβαιη θεωρείται η έκβαση της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Merrill Lynch, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένη η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα και –εφόσον το αποφασίσει– με ποιον τρόπο θα παρέχει τη βοήθειά της.

Αβέβαιη θεωρείται η έκβαση της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Merrill Lynch, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένη η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα και –εφόσον το αποφασίσει– με ποιον τρόπο θα παρέχει τη βοήθειά της.

Πιθανές μορφές βοήθειας

• Παροχή εγγυήσεων από την ΕΕ ή κάποιο θεσμικό όργανο της ΕΕ για την έκδοση νέων ομολόγων ελληνικού δημοσίου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναντι προμήθειας. Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι ο εγγυητής μοιράζεται de facto ένα μέρος του spread το οποίο σε άλλη περίπτωση θα απαιτούσε ο επενδυτής ως αποζημίωση για την τοποθέτηση σε ομόλογα υψηλού κινδύνου.

• Απευθείας δάνειο που εξασφαλίζεται από ομόλογο της ΕΕ –όπως αυτό που δόθηκε στην Ουγγαρία ή τη Λετονία.

• Προκαταβολική εκταμίευση προγραμματισμένων κονδυλίων που υπολογίζεται από το Reuters ότι ανέρχονται για την Ελλάδα στα 18,1 δισ. ευρώ έως το 2013

• Κεφάλαια στήριξης που θα εκταμιευθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων υπό τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ μπορεί να παίξει συμβουλευτικό περισσότερο ρόλο, καθώς η ιδέα της εμπλοκής ενός μη ευρωπαϊκού φορέα δεν ενθουσιάζει τους εταίρους. Ο πρόεδρός του, όμως, είναι Γάλλος –Ντομινίκ Στρος-Καν– γεγονός που διευκολύνει τα πράγματα, δεδομένου ότι το ΔΝΤ έχει σημαντική τεχνογνωσία στα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο κ. Στρος-Καν, πάντως, πιστεύει ότι η ΕΕ θα λύσει μόνη της τα προβλήματά της.

Στο ερώτημα εάν τα βασικά κράτη της Ευρώπης μπορούν να «αντέξουν» τη διάσωση των τριών «περιφερειακών» κρατών μελών, η επενδυτική τράπεζα απαντά καταφατικά, επισημαίνοντας ωστόσο τον υψηλό κίνδυνο που εμπεριέχει ένα γενναιόδωρο σχέδιο διάσωσης για το ηθικό των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων. Για το λόγο αυτό, η Merill Lynch προτείνει το σχέδιο διάσωσης να έχει σκληρούς όρους και προϋποθέσεις ούτως ώστε να αναγκαστούν οι χώρες τις περιφερειακής Ευρώπης σε πραγματική εξυγίανση των δημοσιονομικών τους.

Ουδέν κακό αμιγές καλού

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, εάν η ΕΕ και η αγορά ομολόγων αναγκάσουν την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία να προβούν επιτέλους στις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν κάνει προ πολλού, η ευρωζώνη θα ισχυροποιηθεί βελτιώνοντας τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξής της.

Πολιτική ενδυνάμωση

Ο ενεργός ρόλος της ΕΕ στην υπό προϋποθέσεις διάσωση της Ελλάδας θα δώσει στην ευρωζώνη έναν πολιτικό χαρακτήρα, θέτοντας τις βάσεις για την ουσιαστική ενοποίηση των κρατών της ΕΕ.