Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 17:13

Αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων ζητά η ΕΕ

«Να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010» καλούν την Ελλάδα οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στη σχετική δήλωσή τους. Τονίζουν δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη».

«Να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010» καλούν την Ελλάδα οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δήλωσή τους με αφορμή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τονίζουν δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη».

Στην ίδια δήλωση καλείται «το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα».

Όπως επισημαίνεται, «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της» και προστίθεται ότι «όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί».

«Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ότι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν», υπογραμμίζουν οι «27».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ