Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010 13:55

Γ. Παπακωνσταντίνου: Απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η απόφαση της Ε.Ε.

Η απόφαση της Ε.Ε. (για τη βοήθεια στην Ελλάδα) ήταν μία ξεκάθαρη θέση ότι υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τόνισε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. «Αυτή η ξεκάθαρη θέση δεν θα υπήρχε αν ήταν άλλος στη θέση του σημερινού πρωθυπουργού», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Η απόφαση της Ε.Ε. (για τη βοήθεια στην Ελλάδα) ήταν μία ξεκάθαρη θέση ότι υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τόνισε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ για το θέμα του επαναπατρισμού κεφαλαίων.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση από τις πρακτικές της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός έδωσε ο ίδιος προσωπικά μια σκληρή μάχη στο εξωτερικό. Το ζητούμενο είναι μια μεγάλη απόφαση της Ε.Ε. που να δείχνει ότι κανένα κράτος μέλος της δεν είναι μόνο του. Και αυτή τη μείζονα απόφαση πετύχαμε να παρθεί από τους άλλους εταίρους. Ήταν μια ξεκάθαρη θέση ότι υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτή λοιπόν η ξεκάθαρη θέση δεν θα υπήρχε αν ήταν άλλος στη θέση του σημερινού πρωθυπουργού», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε:

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Από το ΕΣΠΑ θα εισρεύσουν 16 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, και θα είναι μια μεγάλη ανάσα. Φέραμε ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο που κάνει πρώτη φορά δίκαιες τομές για να πιάσει τους φοροκλέπτες. Μέσα σε 3 μήνες κάναμε ότι δεν έγινε τόσα χρόνια. Προβλέψαμε κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίων».

«Η χώρα», τόνισε ο υπουργός, «έχει μια υπεύθυνη κυβέρνηση που έχει σηκώσει τα μανίκια και δουλεύει. Πολλά πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Οι πολίτες όμως καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι περνάμε μια δύσκολη συγκυρία αλλά ξέρει ότι τα μέτρα αυτά έχουν κοινωνική δικαιοσύνη».

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει από τη δύσκολη στενωπό του δημοσιονομικού προβλήματος, θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας γιατί, όπως είπε «οι αποφάσεις μας είναι και δίκαιες και αποτελεσματικές».

«Οχι» σε νέα ρύθμιση για επαναπατρισμό κεφαλαίων

Προηγουμένως, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη, ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης με φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι ήδη η κυβέρνηση προσανατολίστηκε σε παρόμοια ρύθμιση με το φορολογικό νομοσχέδιο, με απαλλαγή του «πόθεν έσχες» και με φορολογία 5%.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε νέο μήνυμα σε όσους δεν αξιοποιήσουν τη ρύθμιση αυτή, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε μέσο, είτε ένδικο, είτε ενεργοποιώντας όλες τις συμφωνίες και αποφάσεις για ανταλλαγή πληροφοριών και πρόσβαση στα στοιχεία για κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό, ώστε να αποκαλυφθεί τόσο η προέλευση τους, όσο και οι κάτοχοι τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή και αποκλείουν την χώρα από το οξυγόνο πολλών δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να εισρεύσουν και να της δώσουν αναπτυξιακή ανάσα.

«Ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα στο περιθώριο δεν έχει απομακρυνθεί. Από χθες ζει με τις περιορισμένες δυνατότητες ενός ανθρώπου που έχει πάθει εγκεφαλικό και θα είναι ή στο καροτσάκι ή στο κρεβάτι. Μας επιβλήθηκε υπουργός Οικονομικών μάλλον ο κ. Παπαδήμας και αυτά όλα δεν δημιουργούν εξαιρετική εικόνα για τη χώρα», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αμφισβήτησε ότι με τα νέα μέτρα θα εισπραχθούν 4,5 δισ. ευρώ, καθώς όπως είπε, δεν υπάρχουν φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και επανέλαβε την ανάγκη να ακολουθήσει η χώρα μας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έδωσαν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

«Όλοι πρέπει να συμβάλουμε. Γιατί αν πέσει το ΠΑΣΟΚ πέφτει η Ελλάδα. Θέλουμε να πετύχετε. Κινδυνεύει η πατρίδα. Δείτε ρεαλιστικά το πρόβλημα. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε. Πρέπει λίγο κερί να αφαιρέσετε από τα αυτιά σας γιατί δεν ακούτε καλά», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.