Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010 14:04

Γ. Παπανδρέου: Ζητάμε ανάσα ζωής

Σκληρή γλώσσα για τους ισχυρούς της Ε.Ε., αλλά και τη ΝΔ, χρησιμοποιήσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. «Γίναμε πειραματόζωο σε μία μάχη της Ευρώπης και των διεθνών αγορών». «Οι υπαίτιοι να είναι μετρημένοι στα λόγια τους».

Ο αγώνας της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα επικεντρώθηκε στο να δοθεί η απαραίτητη πίστωση εμπιστοσύνης στη χώρα μας για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισαγωγική του δήλωση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Ζητάμε ανάσα ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για στήριξη της Ελλάδας τόνισε: «Χρειάζεται να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει η ΕΕ».

«Εύκολα θα εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι πηγή όλων των δεινών», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Όλοι θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα πάνω μας θα επιτηρούν κάθε μας επιλογή, αλλά από μας εξαρτάται αν θα τα καταφέρουμε». Γι αυτό πραγματοποιείται δεύτερο υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα, για να συζητήσουμε όχι ένα, αλλά έξι νομοσχέδια για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.

Σκληρή γλώσσα για τη στάση της Ε.Ε.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για την πολιτική με την οποία η ΕΕ αντιμετώπισε το ζήτημα της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «υπήρξαν πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα. Υπήρξε προσπάθεια να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα».

Επιπλέον, έκανε λόγο για «μετρολογία» αρμοδίων και αναρμοδίων, έλλειψη συντονισμού των οργάνων της ΕΕ και «εικασίες διεθνώς που δημιούργησαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης».

«Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για την ευρωζώνη φαινόμενο, γίναμε πειραματόζωο σε μία μάχη της Ευρώπης και των διεθνών αγορών», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. έδωσε την πολιτική και θεσμική της στήριξή. Στη μάχη απέναντι στην ψυχολογία της αγοράς υπήρξε το λιγότερο άτολμη».

«Αυτή η μάχη δεν τέλειωσε, μόλις ξεκίνησε με σημαντική απόφαση της ΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας και την Ευρωζώνη», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε: «Σήμερα δοκιμάζεται η αξιοπιστία της ΕΕ, να επανορθώσει πιθανά λάθη της και για αυτόν τον λόγο θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή».

«Δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Ε.Ε., δοκιμάζεται η βούλησή της να αντιμετωπίσει τις διεθνείς αγορες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ακόμη η Ενωση δεν έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμή της απέναντι στις αγορές.

Επίθεση στη ΝΔ: «Οι υπαίτιοι να είναι μετρημένοι στα λόγια τους»

Σκληρή ήταν η επίθεση του κ. Παπανδρέου και στη προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, μιλώντας για σκόπιμη παραποίηση στοιχείων και για κατήφορο της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Οι υπαίτιοι να είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι στα λόγια τους ... Υπήρξε σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων από τη ΝΔ», ανέφερε μεταξύ άλλων, κατηγορώντας ευθέως την προηγούμενη κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

«Έχουν ανυπολόγιστες ευθύνες για τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν σήμερα η Ελλάδα και οι Έλληνες. Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί όπου δεν πάει άλλο τη χώρα και το κράτος, και σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού.

Λεηλατούσαν μέχρι και το «παρά πέντε», χωρίς καμιά ντροπή απέναντι στον ελληνικό λαό, που σήμερα άναυδος παρακολουθεί τη χώρα μας να διασύρεται διεθνώς, λόγω των επιλογών τους.

Τα λέω αυτά, διότι σε κάθε μάχη που δίνω, τα βρίσκω μπροστά μου. Μου αναφέρουν τις πολιτικές του παρελθόντος, ως απόδειξη ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους Έλληνες», παρατήρησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ευθύνες έχουν και όσοι, από ιδιοτέλεια ή μικροκομματική βλέψη, τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτή τη διεφθαρμένη αντίληψη εξουσίας και μας εξίσωναν με μια καταστροφική κυβέρνηση, προσφέροντας κατά βάθος άλλοθι σε αυτήν».

«Λόγω της εγκληματικής πολιτικής του πρόσφατου παρελθόντος, δεν χρειάστηκε να πείσουμε μονο για τη βούλησή μας, αλλά βρεθήκαμε ξεκρέμαστοι μπροστά στις διεθνείς αγορές», παρατήρησε.

«Δεν υπάρχει ατολμία»

«Οι ευεργετικές συνέπειες των μεγάλων αλλαγών θα φαίνονται καθώς εμπεδώνονται. Θα πάρουν όμως το χρόνο τους», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτό σημαίνει να συνεχίζουμε και να προωθούμε τις μεγαλύτερες αλλαγές γιατί χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης, για να φανούν τα απτά αποτελέσματα για τον πολίτη και την κοινωνία», πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε εγκληματικό να θεωρηθεί η σημερινή γενιά η χαμένη γενιά της σύγχρονης Ελλάδας, γι αυτό τόνισε, θα δώσουμε τη μάχη για τη χώρα, για τους ασθενέστερους, για τους εργαζόμενους, για τους αγρότες και για ένα κοινωνικό σύστημα που θα προστατεύει τις ανάγκες των πολιτών.

Επιπλέον, τόνισε πως «είναι σημαντικό να δοθεί στην Ελλάδα ανάσα ζωής για να έχει το χρόνο και τη δύναμη να ανορθώσει την οικονομία και τους θεσμούς της».

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τέλος, τους υπουργούς τους να προχωρήσουν με συστηματική και επίπονη δουλειά και εκτίμησε πως «με επιμονή θα πιάσουν τόπο οι προσπάθειες».

«Μαζί με τους πολίτες που στηρίζουν την αλλαγή πορείας στη χώρα, θα τα καταφέρουμε, δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Δεν υπάρχει ατολμία, θα φύγουμε μπροστά να ανοίξουμε ένα νέο αισιόδοξο κεφάλαιο στην ιστορία μας, θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.