Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010 15:11

Υπό πίεση το ευρώ

Σε χαμηλό 8,5 μηνών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με τους επενδυτές να κρίνουν ασαφές το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο ανακοινώθηκε χθες.

Σε χαμηλό 8,5 μηνών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με τους επενδυτές να κρίνουν ασαφές το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο ανακοινώθηκε χθες. Την ίδια στιγμή, στήριγμα στο δολάριο προσφέρει η απόφαση της Κίνας να «σφίξει» περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική.

Η απόφαση του Πεκίνου να αυξήσει τις απαιτήσεις για τα αποθεματικά των τραπεζών πυροδότησε τάση αποφυγής ρίσκου εν μέσω ανησυχιών ότι θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη. Ο βασικός δείκτης του δολαρίου εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών.

Στην πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος συνέβαλαν και τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, το οποίο αυξήθηκε μόλις 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Στις 14:59 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,3563 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στα 1,3538 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2009. Η ισοτιμία δολαρίου / γιεν διαμορφωνόταν στα 90,08 γιεν.