Η στροφή της Κίνας σε μία πιο περιοριστική νομισματική πολιτική αλλά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάκαμψης της Ευρωζώνης άσκησαν πιέσεις σε μετοχές, πετρέλαιο και μέταλλα.
Η στροφή της Κίνας σε μία πιο περιοριστική νομισματική πολιτική αλλά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάκαμψης της Ευρωζώνης άσκησαν πιέσεις σε μετοχές, πετρέλαιο και μέταλλα. Παράλληλα, η αβεβαιότητα ως προς τη στήριξη που θα παράσχει η Ε.Ε. στην Ελλάδα οδήγησε το ευρώ σε νέα χαμηλά πολλών μηνών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των μετοχών FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση 0,3% στις 987,98 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, ο δείκτης είχε κέρδη 1,6%, ύστερα από τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες απωλειών. Από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση 5,5% εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τα δημοσιονομικά προβλήματα των οικονομιών του Νότου.
Χθες ήρθαν να προστεθούν και τα στοιχεία, που έδειξαν ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχασε τη φόρα της το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Στο επίκεντρο των πιέσεων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση βρέθηκαν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, αλλά και οι τράπεζες.
Οι κλάδοι πρώτων υλών και ενέργειας δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις στη Wall Street, μετά και την υποχώρηση των τιμών του αργού κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι. Ανοδικά κινούνταν, ωστόσο, μετοχές του κλάδου τεχνολογίας.
Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και στο 1,3533 δολ., στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών.