Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010 10:35

Κρίσιμες συνεδριάσεις Eurogroup - Ecofin

Στις κρίσιμες συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, σήμερα, Δευτέρα 15, και αύριο, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και τα πρόσθετα μέτρα.

Στις κρίσιμες συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, σήμερα, Δευτέρα 15, και αύριο, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το Ecofin καλείται να εγκρίνει συστάσεις προς την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται στην πρόταση της Επιτροπής και τα πρόσθετα ελληνικά μέτρα που αναγγέλθηκαν.

Ειδικότερα, το συμβούλιο Ecofin θα υιοθετήσει τις ακόλουθες πράξεις:

• Σύσταση βάσει του άρθρου 126 (9) της Συνθήκης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

• Γνώμη επί του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας για την περίοδο 2010-2013.

• Σύσταση βάσει του άρθρου 121 (4) της Συνθήκης για τον τερματισμό της ασυνέπειας με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Θα υπάρξει επίσης απόφαση του Συμβουλίου για τη δημοσίευση της ως άνω σύστασης.

Ακολουθεί αναλυτικά η ημερήσια διάταξη του Ecofin:

Α. ΠΡΟΓΕΥΜΑ:

(i)Τρέχουσα οικονομική κατάσταση σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της «Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στις 26 Φεβρουαρίου, που αναφέρεται στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σε σχέση με την οικονομική ανάκαμψη που φαίνεται ότι ξεκίνησε πιο δυναμικά από ό,τι προβλεπόταν, αλλά συνεχίζει με διαφορετικούς ρυθμούς ανά τον κόσμο.

(ii) Συνέχεια της ¶τυπης Συνόδου Κορυφής (11 Φεβρουαρίου 2010)

Κατά την ¶τυπη Σύνοδο Κορυφής, οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ πρέπει να εφαρμόσουν υγιείς εθνικές πολιτικές και σύμφωνες με τους καθορισμένους κανόνες, δεδομένου ότι έχουν από κοινού ευθύνη για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίχτηκαν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να εκπληρωθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που τίθενται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά το 2010 και τα επόμενα έτη. Η Ελλάδα κλήθηκε να εφαρμόσει όλα μέτρα κατά τρόπο αυστηρό και καθορισμένο, προκειμένου να μειωθεί αποτελεσματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% το 2010. Το προσεχές Συμβούλιο ECOFIN καλείται να εγκρίνει συστάσεις προς την Ελλάδα, που βασίζονται στην πρόταση της Επιτροπής και τα πρόσθετα ελληνικά μέτρα που αναγγέλθηκαν.

Συζητήθηκε επίσης μια νέα στρατηγική της Ε.Ε. για την απασχόληση και την ανάπτυξη καθώς και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.

(iii) Ελεγκτικοί κανόνες για σημαντικούς για το σύστημα χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς

Η Ισπανική Προεδρία θα παρουσιάσει επιστολές των Υπουργών Οικονομικών της Σουηδίας και της Ολλανδίας, αναφορικά με τις προτάσεις των ΗΠΑ σχετικά με τους ελεγκτικούς κανόνες για σημαντικούς για το σύστημα χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (τράπεζες, λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα). Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αντιμετωπίσουν το θέμα των οργανισμών αυτών περιορίζοντας το μέγεθός και εύρος τους, ώστε αυτό να μην δημιουργεί υπερβολικούς κινδύνους στο σύστημα. Επίσης, γίνεται αναφορά στην εισαγωγή ενός “τέλους ευθύνης για την χρηματοπιστωτική κρίση” που θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των κεφαλαίων που το κράτος χρησιμοποίησε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Το θέμα θα επανέλθει στην προσεχή ¶τυπη συνάντηση του Συμβουλίου ECOFIN (15-17 Απριλίου 2010).

(iv) Παρουσίαση της εργασίας του Mario Monti σχετικά με την επανεκκίνηση της εσωτερικής αγοράς

Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί από τον Μάριο Μόντι, πρώην Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τον Ανταγωνισμό, σχετικά με την έκθεση που ετοιμάζει για την εσωτερική αγορά. Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της εσωτερικής αγοράς για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον Οκτώβριο 2009, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέθεσε στον Μάριο Μόντι να ετοιμάσει μια έκθεση με επιλογές και συστάσεις για μια πρωτοβουλία επανεκκίνησης της εσωτερικής αγοράς, ως στρατηγικού στόχου για την Ε.Ε..

Β. ECOFIN:

Μη νομοθετικές διαβουλεύσεις

1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Ελλάδα: Το προσεχές Συμβούλιο ECOFIN θα υιοθετήσει τις ακόλουθες πράξεις:

• Σύσταση βάσει του άρθρου 126 (9) της Συνθήκης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

• Γνώμη επί του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας για την περίοδο 2010-2013.

• Σύσταση βάσει του άρθρου 121 (4) της Συνθήκης για τον τερματισμό της ασυνέπειας με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Θα υπάρξει επίσης απόφαση του Συμβουλίου για τη δημοσίευση της ως άνω σύστασης.

Λιθουανία, Μάλτα: Στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, το προσεχές Συμβούλιο θα υιοθετήσει σύσταση, βάσει του άρθρου 126(7), με την οποία διαπιστώνεται ότι η Λιθουανία και η Μάλτα έχουν λάβει αποτελεσματική δράση για τη διόρθωση του υπερβολικού τους ελλείμματος, σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου ECOFIN της 7ης Ιουλίου 2009. Ωστόσο, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά των εν λόγω χωρών, δικαιολογείται η παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση του ελλείμματός τους κατά ένα έτος. Συνεπώς, νέα προθεσμία για τη Μάλτα είναι το 2011 και για την Λιθουανία το 2012.

Ρουμανία: Το Συμβούλιο θα υιοθετήσει τα ακόλουθα:

• Σύσταση βάσει του άρθρου 126 (7) της Συνθήκης η οποία καθορίζει ότι η Ρουμανία έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου του Ιουλίου 2009 και καθιερώνει νέα προθεσμία, το 2012, για την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

• Απόφαση που τροποποιεί την απόφαση 2009/456/EΚ της 6ης Μαΐου 2009 για την παροχή ενδιάμεσης κοινοτικής οικονομικής ενίσχυσης στη Ρουμανία.

Ουγγαρία, Πολωνία, Λετονία: Το Συμβούλιο ECOFIN θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Λετονία έχουν λάβει αποτελεσματική δράση σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου ECOFIN του Ιουλίου 2009 και ότι η αναπροσαρμογή των συστάσεων δεν είναι απαραίτητη. Θα πρέπει ωστόσο, να συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε να φέρουν το έλλειμμα τους κάτω από το 3% εντός των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί.

2. Εσωτερική αγορά: Οδηγία για τις υπηρεσίες

Στο Συμβούλιο ECOFIN θα διεξαχθεί συζήτηση για την πορεία ολοκλήρωσης της Εσωτερικής Αγοράς ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην Οδηγία 123/2006 για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

Παρά τα θετικά βήματα προς την ολοκλήρωση της Εσωτερικής Αγοράς από το 1986 με την υιοθέτηση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης, η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς οι εθνικές νομοθεσίες καθιστούν δύσκολή την εγκατάσταση παρόχων υπηρεσιών υπηκόων ενός κράτους μέλους σε άλλο κράτος μέλος καθώς και τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών.

Το Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη έγκαιρης μεταφοράς των Οδηγιών που διέπουν τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς στα εθνικά δίκαια των κρατών μελών ενώ έμφαση δίνεται στην Οδηγία των υπηρεσιών η οποία εφαρμόζεται από τις 28.12.2009. Στην πλήρη εφαρμογή της, η Οδηγία θα απελευθερώσει τις δυνατότητες ανάπτυξης της εσωτερικής αγοράς υπηρεσιών που αποτελεί το πιο δυναμικό κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας, καταργώντας όλα τα νομικά και διοικητικά εμπόδια στον τομέα αυτό. Όφελος από την εφαρμογή της θα έχουν τόσο οι πάροχοι υπηρεσιών που θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και οι λήπτες υπηρεσιών / καταναλωτές που θα έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά με ανταγωνιστικές τιμές και ποιότητα.

3. Διορισμός του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Οι υποψήφιοι για τη θέση είναι τρεις: ο Peter Praet, διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου, ο Yves Mersch, διοικητής της Τράπεζας του Λουξεμβούργου και ο Vitor Constancio, διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας.

4. Διαδικασία απαλλαγής σχετικά με την εφαρμογή του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2008

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Συμβουλίου επεξεργάστηκε την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) για το έτος 2008. Εν συνεχεία, προετοιμάστηκε το «σχέδιο σύστασης» του Συμβουλίου για την απαλλαγή της Ε.Ε. από τη διαχειριστική της ευθύνη για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της Ε.Ε. για οικονομικό έτος 2008.

Στο σχέδιο «σύστασης» σημειώνεται η ικανοποίηση σχετικά με την βελτιωμένη οικονομική διαχείριση σε ολοένα και περισσότερους τομείς πολιτικών. Εντούτοις, αναφέρεται η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η δήλωση αξιοπιστίας (Statement of Assurance) που χορηγεί το ΕΕΣ παραμένει υπό προϋποθέσεις για ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού. Υπογραμμίζεται η σημασία απλοποίησης του κανονιστικού πλαισίου και των διαδικασιών, καθώς και η ανάγκη λήψης μέτρων για την βελτίωση της λειτουργίας των συστημάτων ελέγχου. Επίσης, σημειώνεται η ανάγκη συσχέτισης του κόστους διενέργειας ελέγχων και του οφέλους που απορρέει από αυτούς. Παράλληλα τονίζεται η ανάγκη εκτίμησης της αποτελεσματικότητας των ελέγχων εντός του πολυετούς πλαισίου.

5. ¶λλα θέματα

Θα γίνει σύντομη παρουσίαση του προγράμματος εργασιών τριών μελών της νέας Επιτροπής: του κ. Olli Rehn, αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, του κ. Michel Barnier, αρμόδιου για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες και του κ. Algirdas Semeta, αρμόδιου για φορολογικά, τελωνειακά θέματα και την καταπολέμηση της απάτης.

Γ. ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ενδιάμεση αξιολόγηση της εντολής δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τρίτες χώρες

Η Ισπανική Προεδρία θα καλέσει τον κ. M. Camdessus, προεδρεύοντα της Ομάδας Σοφών που έχει συσταθεί για το ως άνω θέμα, προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα σχετικής έκθεσης της ομάδας του.