Στη δημοσίευση ανοικτής πρόσκλησης προς όλες τις εταιρείες που επιθυμούν να υποβάλουν γραπτά τις προτάσεις τους, σχετικά με την ανάπτυξη και εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Στη δημοσίευση ανοικτής πρόσκλησης προς όλες τις εταιρείες που επιθυμούν να υποβάλουν γραπτά τις προτάσεις τους, σχετικά με την ανάπτυξη και εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, δημοσιοποιώντας τις βασικές προδιαγραφές του, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:
* Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα απόδοσης μοναδικού κωδικού σε όλους τους ασφαλισμένους, τους ιατρούς και τα φαρμακεία, καθώς επίσης και σε κάθε συνταγή.
* Σε κάθε ιατρό και φαρμακείο θα διατεθούν μηχανήματα ανάγνωσης (scanner), ώστε να καταγράφονται σε ηλεκτρονική μορφή οι συνταγές από τη στιγμή της έκδοσης, μέχρι την εκτέλεσή τους από το φαρμακείο.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται από την ΓΓΕ να καταθέσουν τα στοιχεία τους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου 2010. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης-πρόσκλησης δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.gge.gr).
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι φαρμακευτικές δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν από τα 7 δισ. ευρώ το 2007, σε 8 δισ. ευρώ το 2008 και 9 δισ. ευρώ το 2009 παρουσιάζοντας μόνο την τελευταία διετία αύξηση της τάξεως του 30%. Το μέσο κόστος κάθε συνταγής ήταν περίπου 100 ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, βασικοί στόχοι του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης είναι να καταγράφονται σε συνεχή βάση τα στοιχεία κατανάλωσης φαρμάκων και να διενεργείται πλήρης απολογιστικός έλεγχος και ιχνηλάτηση κάθε συνταγής και φαρμάκου, ώστε να επιτευχθεί η μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και να αντιμετωπισθούν τα έντονα φαινόμενα πολυφαρμακίας που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια.