Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 08:50

SocGen: Yψηλότερα κέρδη το δ' τρίμηνο

Υψηλότερα κέρδη ανακοίνωσε η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Γαλλίας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, Societe Generale SA, για το τέταρτο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 221 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερα κέρδη ανακοίνωσε η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Γαλλίας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, Societe Generale SA, για το τέταρτο τρίμηνο.

Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 221 εκατ. ευρώ (300 εκατ. δολ.) από 87 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

Τον περασμένο μήνα η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι εμφάνισε ελαφρά κέρδη το τρίμηνο μετά από ζημίες περίπου 1,4 δισ. ευρώ εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η τράπεζα ευνοήθηκε από τα κέρδη των 732 εκατ. ευρώ που απέφερε η δημιουργία της Amundi, του venture διαχείρισης κεφαλαίων με την Credit Agricole, την τρίτη γαλλική τράπεζα από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Τα κέρδη της Societe Generale, η οποία ανακοίνωσε ζημίες ρεκόρ πριν από δύο χρόνια, υστέρησαν των αντίστοιχων της ανταγωνίστριάς της BNP Paribas SA κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η BNP ανακοίνωσε χθες κέρδη 1,37 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων της Fortis και των χαμηλότερων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι μετοχές της SocGen σημείωσαν άνοδο 90% κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Παρίσι. Οι μετοχές της BNP Paribas σημείωσαν άνοδο 114% το ίδιο χρονικό διάστημα και της Credit Agricole άνοδο 39%.

Η SocGen σχεδιάζει να διανείμει μέρισμα 25 σεντς ανά μετοχή για το 2009, έναντι 1,2 ευρώ ανά μετοχή το 2008.