Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 12:32

Περαιτέρω άνοδο στην τιμή του χρυσού «βλέπει» η BlackRock

Περαιτέρω άνοδο στην τιμή του χρυσού και συνέχιση των διακυμάνσεων προβλέπει η BlackRock, εκτιμώντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη στηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη. Η ζήτηση για επενδυτικά προϊόντα βασικός παράγοντας της αύξησης των τιμών.

Περαιτέρω άνοδο στην τιμή του χρυσού και συνέχιση των διακυμάνσεων προβλέπει η BlackRock, εκτιμώντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη στηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως τονίζει ο κ. Evy Hambro, διευθύνων σύμβουλος και διαχειριστής κεφαλαίων, συν-επικεφαλής της ομάδας Natural Resources Equity στη BlackRock, είναι σαφές ότι η αγορά του χρυσού έχει χαρακτηριστικά «ταύρου», καθώς η τιμή του ενισχύθηκε μέσα στο 2009 κατά 27%, καταγράφοντας την πιο μακροχρόνια ανοδική πορεία των τελευταίων 40 ετών.

«Θα συνεχιστεί άραγε αυτή η τάση και το 2010; Από πλευρά στατιστικής, μια ήδη διαμορφωμένη τάση έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρηθεί, παρά να τερματιστεί», σημειώνει.

Σύμφωνα με το στέλεχος της BlackRock, ο σημαντικότερος παράγοντας στη δημιουργία μιας αγοράς χρυσού με συμπεριφορά «ταύρου» για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η ζήτηση για επενδυτικά προϊόντα.

«Οι παράγοντες που, μέχρι τώρα, λειτούργησαν ενθαρρυντικά στην αύξηση της ζήτησης τέτοιων επενδυτικών προϊόντων, παραμένουν αμετάβλητοι, με την αξία του αμερικανικού νομίσματος και τη μακροπρόθεσμη τάση του πληθωρισμού να βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας.»

Όπως σημειώνει, πάντως, δεν υπάρχει τέλεια συσχέτιση ανάμεσα στην τιμή του χρυσού και τους προηγούμενους παράγοντες, καθώς αυτοί δεν είναι παρά μόνον δύο από μια σειρά παραμέτρων που επιδρούν στην τιμή του χρυσού. «Όμως αυτή τη στιγμή, συνιστούν ίσως την πιο σημαντική επιρροή.»

¶λλοι παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την άνοδο της τιμής του χρυσού, είναι η μείωση της προσφοράς από την πλευρά των εξορυκτικών επιχειρήσεων, καθώς και το ενδεχόμενο μείωσης των καθαρών πωλήσεων από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών.

Όσον αφορά τώρα το πώς θα επηρεαστούν οι μετοχές των εταιρειών χρυσού από τα παραπάνω, ο κ. Hambro εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες μετοχές λειτουργούν ως μέσο μόχλευσης για την τιμή της ράβδου, φαινόμενο το οποίο τα προηγούμενα χρόνια απουσίαζε εμφανώς, εξαιτίας του αυξανόμενου λειτουργικού κόστους των εταιρειών αυτών.

«Πιστεύουμε ότι η μείωση των πιέσεων αναφορικά με το κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της κερδοφορίας των εταιρειών του κλάδου λόγω της αύξηση της τιμής του χρυσού, θα έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να επανακάμψουν ως αγοραστές των συγκεκριμένων μετοχών», αναφέρει.

Σημειώνει, τέλος, ότι στην αγορά υπάρχουν αρκετές εικασίες σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με πραγματικούς όρους ο χρυσός βρίσκεται πολύ κάτω από το μέγιστο της δεκαετίας του ’80, δεδομένου ότι εάν αποπληθωριστεί η τότε τιμή των $850 δολαρίων/ουγγιά αντιστοιχεί σε μια σημερινά τιμή πάνω από $2000 δολάρια/ουγγιά.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι η αύξηση της τιμής του χρυσού συνοδεύεται από αύξηση της μεταβλητότητας. Πρόβλεψη μας είναι ότι οι διακυμάνσεις στην τιμή του χρυσού θα συνεχιστούν», καταλήγει το στέλεχος της BlackRock.