Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010 05:44

Υποχωρεί το αργό

Πτωτικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών κινήθηκε το αργό πετρέλαιο μετά την απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει το δανειακό διατραπεζικό επιτόκιο, ωθώντας το δολάριο υψηλότερα και περιορίζοντας τη ζήτηση των επενδυτών για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Πτωτικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών κινήθηκε το αργό πετρέλαιο μετά την απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει το δανειακό διατραπεζικό επιτόκιο, ωθώντας το δολάριο υψηλότερα και περιορίζοντας τη ζήτηση των επενδυτών για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Το πετρέλαιο περιόρισε το χθεσινό ράλι τού 2,2% καθώς το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών έναντι του ευρώ μετά την αύξηση του δανειακού διατραπεζικού επιτοκίου από τη Fed για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών. Επίσης χθες τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα του αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 3,09 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε έως 1,11 δολ., ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 77,95 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 10:59 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 78,06 δο.. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,73 δολ. φθάνοντας στα 79,06 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 14 Ιανουαρίου. Το καύσιμο οδεύει να κλείσει αυτήν την εβδομάδα με άνοδο 5,3%.

Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά για τρίτη μέρα έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το οποίο συναλλάσσονται 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης μετά την αύξηση του δανειακού διατραπεζικού επιτοκίου από τη Fed κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 0,75%. Το δολάριο στις 11:31 π.μ. στο Τόκιο διαπραγματεύθηκε στο 1,3493 ανά ευρώ από 1,3527 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το ισχυρό δολάριο περιορίζει τη ζήτηση των επενδυτών για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Τα αποθέματα του αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 334,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 12 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε 10 εβδομάδες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας. Η συνολική κατανάλωση στο χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας στα 19 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα αποθέματα της βενζίνης σημείωσαν αύξηση 1,62 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 232,1 εκατ., σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008, παρά τη μείωση των εισαγωγών και του δείκτη παραγωγής των διϋλιστηρίων.

Χθες το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε πέντε εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του δείκτη οικονομικής προοπτικής τριών έως έξι μηνών, ο οποίος αυξήθηκε για δέκατο μήνα.

Αλλη έκθεση έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Φεβρουάριο για έκτο μήνα. Ο δείκτης αυξήθηκε στο 17,6 από τον Ιανουάριο που ήταν στο 15,2.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου υποχώρησε έως 97 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 76,81 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 11:08 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 76,89 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,51 δολ., ποσοστό 2%, κλείνοντας τα 77,78 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 14 Ιανουαρίου.