Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010 06:20

Σιγκαπούρη: Εως 6,5% η οικονομική ανάπτυξη το 2010

Στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική της ανάπτυξη το 2010 προχώρησε η Σιγκαπούρη, σημάδι ανάκαμψης στην περιοχή, η οποία ώθησε τους ανθρώπους που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική να αποσύρουν κάποια από τα οικονομικά μέτρα στήριξης.

Στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική της ανάπτυξη το 2010 προχώρησε η Σιγκαπούρη, σημάδι ανάκαμψης στην περιοχή, η οποία ώθησε τους ανθρώπους που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική να αποσύρουν κάποια από τα οικονομικά μέτρα στήριξης.

Το ΑΕΠ θα αυξηθεί έως 6,5% το 2010, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της Σιγκαπούρης έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη με ρυθμό 5%. Πέρυσι η οικονομία της Σιγκαπούρης συρρικνώθηκε 2%.

Η Σιγκαπούρη ψάχνει τρόπους για εξασφάλιση της οικονομικής επέκτασης με σταθερό ρυθμό μετά από τρεις υφέσεις την τελευταία δεκαετία και την πρόσφατη που ήταν η χειρότερη από την ανεξαρτησία της το 1965. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τις υπηρεσίες επιτρέποντας σε εταιρείες καζίνο, όπως στην Genting Singapore Plc να λειτουργήσει καθώς εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών μετακινούνται στην Κίνα και άλλες χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής.

Οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να εφαρμόζουν πιο σκληρή νομισματική πολιτική καθώς επεκτείνεται η οικονομική ανάκαμψη. Χθες η Federal Reserve των ΗΠΑ αύξησε το δανειακό διατραπεζικό επιτόκιο στο 0,75% λέγοντας ότι θα ενθαρρύνει τους οικονομικούς οργανισμούς να βασίζονται περισσότερο στις αγορές χρήματος από ό,τι στην κεντρική τράπεζα και άμεσες ανάγκες ρευστότητας.

Το δολάριο της Σιγκαπούρης υποχώρησε στο 1,4143 ανά δολάριο ΗΠΑ από 1,4074 που ήταν στις 10:50 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Straits Times υποχώρησε 1% φθάνοντας στις 2.740,96 μονάδες.

Φέτος ο πληθωρισμός – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης – πιθανόν να κυμανθεί από 2% και 3%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για πληθωρισμό από 2,5% έως 3,5%.

Το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Σιγκαπούρης αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε με ρυθμό 2,8% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Στις 22 Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης θα ανακοινώσει τα ετήσια σχέδια δαπανών της κυβέρνησης. Κατά πάσα πιθανότητα – σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές – η Σιγκαπούρη θα εμφανίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά φέτος έλλειμμα προϋπολογισμού, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει το πρόγραμμα επενδύσεων για την επόμενη δεκαετία.

Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία αποτελεί περίπου το 1/4 της οικονομίας, αυξήθηκε 2,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το τελευταίο τρίμηνο, μετά από αύξηση 7,6% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τρίμηνο έως και τον Σεπτέμβριο. Οι εξαγωγές (εκτός πετρελαιοειδών) πιθανόν να αυξηθούν μεταξύ 10% και 12% το 2010, μετά από μείωση 10,6% πέρυσι, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Τέλος ο τομέας υπηρεσιών αναπτύχθηκε 4,1% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την υποχώρηση 2,3% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τρίτο τρίμηνο. Ο τομέας των κατασκευών αναπτύχθηκε με ρυθμό 11,2% έναντι 11,5% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τρίτο τρίμηνο.