Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2002 10:43

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΒΕΛΤΙΩΣΗ παρουσιάζει το επενδυτικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών IBM και SAP.

Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις της αμερικανικής IBM στο τρίτο τρίμηνο του 2002 σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη από τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ η διοίκηση προέβη στην εκτίμηση ότι στο τρέχον τρίμηνο οι πωλήσεις της εταιρείας θα είναι σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών.

Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία επαγγελματικού λογισμικού SAP ανακοίνωσε ότι στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα καθαρά της κέρδη έφθασαν τα 202 εκατ. ευρώ από 37 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς. Ωστόσο, αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές της εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.122,6 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,60% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.132,56 μονάδες με κέρδη 2,11%.

Μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος βρίσκεται στις 3.121,83 μονάδες αυξημένος κατά 3,75%. Η μετοχική τιμή της SAP ενισχύεται κατά 15,77%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στις 12 μ. (ώρα Ελλάδος) τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της φινλανδικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia.