Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 08:21

« Η διάσωση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα μακροχρόνια προβλήματα της Ε.Ε.»

Μία προσωρινή βοήθεια προς την Ελλάδα είναι δυνατόν να σταθεί ικανή να τη διασώσει από τα οικονομικά της προβλήματα, όμως τα γενικότερα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ενδέχεται να θέσουν σε αμφιβολία το όλο μέλλον του ευρώ, επισημαίνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Τζορτζ Σόρος.

Μία προσωρινή βοήθεια προς την Ελλάδα είναι δυνατόν να σταθεί ικανή να τη διασώσει από τα επείγοντα οικονομικά της προβλήματα, ωστόσο τα γενικότερα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ενδέχεται να θέσουν σε αμφιβολία το όλο μέλλον του ευρώ, επισημαίνει σε άρθρο του στους Financial Times ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Στο άρθρο του ο Σόρος υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη από πιο επεμβατική επιτήρηση και θεσμικές συμφωνίες για βοήθεια κατά περίσταση, ενώ τονίζει πως είναι επιθυμητή μία καλά οργανωμένη αγορά ευρωομολόγων.

«Μία προσωρινή βοήθεια θα είναι αρκετή για την Ελλάδα, όμως θα αφήνει έξω την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία. Μαζί όλες αυτές οι χώρες θα συνιστούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Ευρωζώνης που θα πρέπει να βοηθηθεί με αυτόν τον τρόπο», υπογραμμίζει ο Σόρος και εκτιμά ότι «παρά την επιβίωση της Ελλάδας το μέλλον του ευρώ θα παραμείνει αβέβαιο».

Το περασμένο Σάββατο γερμανικό περιοδικό δημοσίευσε ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει επεξεργασθεί το περίγραμμα ενός σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο θα προβλέπεται βοήθεια 20-25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τις χώρες κυκλοφορίας του ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters