Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2002 11:26

Θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

ANOΔΙΚΑ κινείται από την έναρξη της συνεδρίασης ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Λονδίνο με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στον κλάδο των ασφαλειών.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται στα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των εταιρειών IBM και SAP και σε ενδείξεις ότι επίκειται ανοδικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων, όπως προοιωνίζεται η πορεία των προθεσμιακών τιμών επί των δεικτών Dow Jones και Nasdaq.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο κατά 1,47% και έχει φθάσει στις 4.117 μονάδες με τις μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών Prudential και Aviva να ενισχύονται κατά 6,08% και 4,97% αντιστοίχως.

H Prudential ανακοίνωσε σήμερα ότι πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων αυξήθηκαν στο εννεάμηνο του 2002 κατά 3%, καθώς η αύξηση της ζήτησης στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ υπερκάλυψε την κάμψη των πωλήσεων στη βρετανική αγορά.

Κέρδη καταγράφουν επίσης και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών BP (2,13%) και Shell (1,97%).

Aντιθέτως, πτωτικά κινείται η μετοχή της Granada, του μεγαλύτερου τηλεοπτικού ομίλου στη Βρετανία, ο οποίος χθες συνήψε συμφωνία ύψους ενός δισεκ. στερλινών (1,6 δισεκ. δολ.) για την εξαγορά της Carlton.

Μικρή άνοδο (0,79%) σημειώνει η μετοχή της Vodafone εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της Nokia (στις 12 μ. Ώρα Ελλάδος). Αναλυτές εκτιμούν ότι η φινλανδική εταιρεία θα ανακοινώσει αύξηση των πωλήσεων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί αναμένεται να δώσει ώθηση στη μετοχή της Vodafone.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία υπέβαλε χθες προσφορά -ύψους 13,07 δισ. ευρώ (12,84 δισ. δολ.)- για την απόκτηση ελέγχου της γαλλικής Cegetel, κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν οι δύο πλευρές. Η Vodafone συμφώνησε στην αύξηση του μεριδίου που ελέγχει στη Cegetel στο 56%, μέσω της αγοράς του ποσοστού 26% της βρετανικής BT και του 15% της αμερικανικής SBC Communications. H Vivendi ελέγχει το 44% της Cegetel.

Τέλος, κατακόρυφη πτώση σημειώνει η μετοχή της εταιρείας MyTravel Group, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού και η οποία αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω –για τρίτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών- τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Σημειώνεται ότι η μετοχή της εν λόγω εταιρείας δεν συμπεριλαμβάνεται στο δείκτη FTSE 100.