Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε «μερική» απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση για τις συμφωνίες swaps, τις οποίες πιθανόν να χρησιμοποίησε προκειμένου να συγκαλύψει το χρέος της, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν. Διαψεύδονται τα περί παροχής οικονομικής βοήθειας στη χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε «μερική» απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση για τις συμφωνίες swaps, τις οποίες πιθανόν να χρησιμοποίησε προκειμένου να συγκαλύψει το χρέος της, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν.
«Λάβαμε μερικές πληροφορίες, αλλά όχι όλες τις σχετικές πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάχ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση επικαλέστηκε τις απεργίες της προηγούμενης εβδομάδας για την αδυναμία της να παραδώσει όλα τα στοιχεία.
Η Επιτροπή είχε δώσει στη χώρα προθεσμία μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου για να προχωρήσει σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις εν λόγω συμφωνίες, στον απόηχο δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία η Goldman Sachs βοήθησε την Ελλάδα να συγκαλύψει τα πραγματικά επίπεδα του χρέους της.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ότι οι πρόσφατες απεργίες επηρέασαν το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ζήτησε από την Κομισιόν παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση των στοιχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Ελλάδα προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών ανταλλαγής (swaps) με 15 διαφορετικές χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες σε συνδυασμό με καταβολές από τράπεζες πιστεύεται ότι βοήθησαν στην απόκρυψη του πραγματικού δημόσιου χρέους της χώρας.
Μέσω των swaps, η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να λαμβάνει προκαταβολικές καταβολές πριν το 2008, όταν οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τροποποίησαν τους κανονισμούς με στόχο τον περιορισμό της χρήσης των εν λόγω συμβάσεων, αναφέρει η πηγή. Η Goldman Sachs Group Inc πιστεύεται ότι το 2002 έκλεισε με την Ελλάδα το μεγαλύτερο swap ύψους ενός δισ. δολαρίων.
Η Eurostat ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την Ελλάδα να παρέχει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα swaps που έχει συνάψει, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον η χώρα χρησιμοποιούσε παράγωγα προϊόντα για να αποκρύψει το υπέρογκο δημοσιονομικό της χρέος, καθώς εάν έχουν καταφύγει και άλλες χώρες σε ανάλογα μέσα. Κανονικά, τα swaps χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις για την καλύτερη διαχείριση του χρέους τους και όχι για την αύξηση της ρευστότητας, υποστηρίζει ο δρ Τσέζαρε Κόντι από το Πανεπιστήμιο του Μποκόνι στην Ιταλία.
«Οι προκαταβολικές πληρωμές δεν συνεπάγονται απαραίτητα και απόκρυψη χρέους», υπογράμμισε από το Μιλάνο ο κ. Κόντι, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης στο Bloomberg. «Εάν τα swaps χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση και όχι την αύξηση των υποχρεώσεων μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη», τονίζει.
Διαψεύδονται τα περί σχεδίου διάσωσης
Εντωμεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε σήμερα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για σχέδια διάσωσης της Ελλάδας από άλλα μέλη της Ευρωζώνης με παροχή οικονομικής ενίσχυσης 20-25 δισ. ευρώ.
«Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο διότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ οικονομικής βοήθειας», ξεκαθάρισε ο Αλταφάχ.
Η Γερμανία δεν έχει λάβει καμία απόφαση για χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τις ίδιες φήμες. Εκτίμησε πάντως ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της τον Απρίλιο.
Το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν στον Τύπο οι πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή στην οποία θα παρασχεθεί η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η Morgan Stanley σε σημερινή έκθεσή της, πιο πιθανή φαίνεται η χορήγηση διμερών δανείων και εγγυήσεων υπό το συντονισμό της Κομισιόν. Ωστόσο, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ενώ η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σημειώνει η τράπεζα.
Εάν η δημοσιονομική κρίση εξαπλωθεί και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, δεν θα είναι εύκολο να αποτραπεί μια διευρυμένη κρίση δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα μας θα προστατέψει τα υπόλοιπα κράτη μέλη από την εξάπλωση της κρίσης.
Όσον αφορά στα κρατικά ομόλογα, τα στέρεα βήματα προς την κατεύθυνση της διάσωσης θα ενισχύσουν την άποψή μας ότι οι αποδόσεις των Bund θα αυξηθούν σημαντικά εντός του έτους, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, διαβλέποντας αξία στα ομόλογα ορισμένων κρατών της περιφερειακής Ευρώπης καθώς και στην αγορά των CDS.