Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 16:04

Συνεχίζεται η κόντρα ΔΕΗ-Verbund

Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ της ΔΕΗ και της αυστριακής εταιρείας ηλεκτρισμού Verbund – η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά παρέχοντας ενέργεια σε επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές – αναφορικά με το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ της ΔΕΗ και της αυστριακής εταιρείας ηλεκτρισμού Verbund – η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά παρέχοντας ενέργεια σε επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές – αναφορικά με το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Η αυστριακή εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι «έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της για το 2009, παρόλο που το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο όσον αφορά στο φορέα που θα έπρεπε να αποδοθούν».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα τιμολόγια της Verbund δεν περιλαμβάνουν το κόστος των ΥΚΩ.

Η Verbund αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι τα τιμολόγια που απευθύνονται σε επιχειρησιακούς και ιδιώτες πελάτες περιλαμβάνουν και το κόστος των ΥΚΩ και ότι οι χρεώσεις αυτές εμφανίζονται αναλυτικά στο λογαριασμό που αποστέλλει η Verbund στους πελάτες της.

Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας περιλαμβάνουν το κόστος των χαμηλών τιμολογίων σε πολύτεκνους και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου τα τιμολόγια είναι ίδια με εκείνα που ισχύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά το κόστος παραγωγής πολλαπλάσιο.

Η Verbund αναφέρει σχετικά ότι ενώ οι ανεξάρτητοι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση καταβολής του κόστους των ΥΚΩ, δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, θέμα για το οποίο έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη Γενική Δ/νση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ