Την ανάγκη για τη δημιουργία κανόνων στη διαχείριση του δημοσίου χρέους κάθε χώρας τονίζουν τα δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι η Ελλάδα ενεπλάκη σε συναλλαγές παραγώγων για να κρύψει το μέγεθος του χρέους της, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.
Την ανάγκη για τη δημιουργία κανόνων στη διαχείριση του δημοσίου χρέους κάθε χώρας τονίζουν τα δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι η Ελλάδα ενεπλάκη σε συναλλαγές παραγώγων με αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες για να κρύψει το μέγεθος του χρέους της, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως δήλωσε στο Reuters η Γουέφεν Λι, επικεφαλής του Τμήματος Debt and Development Finance της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD), τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμεύσει μελλοντικά έσοδα, εγείρει θέματα διαφάνειας.
Η Λι δήλωσε στο πρακτορείο ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι συναλλαγές της Ελλάδας είναι παράνομες με βάση τους μελλοντικούς κανόνες δανεισμού, χωρίς να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες των συμφωνιών και το πώς τα χειρίστηκε η κυβέρνηση με βάση το ελληνικό δίκαιο.
«Για το αν μπορούν ή δεν μπορούν να κηρυχτούν παράνομες (oι συμφωνίες), πρέπει να δεις τις νομικές πλευρές - το αν η κυβέρνηση το έκανε με διαφάνεια, (το αν) ενημερώνεις τον λαό, (το αν) πας μέσω νόμιμων διαδικασιών, το αν ωφελεί τον λαό», δήλωσε.
Τόνισε, ωστόσο, ότι το να δεσμεύσει μελλοντικά έσοδα για την εκπλήρωση άμεσων οικονομικών αναγκών εγείρει θέματα ηθικής, που σχετίζονται με ανεύθυνη οικονομική ανάπτυξη. «Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τα έσοδα των μελλοντικών γενεών για να λύσεις τα άμεσα προβλήματά σου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η Λι εργάζεται στην εκπόνηση σχεδίου για τον καθορισμό διεθνών κανόνων που να ορίζουν τον τρόπο διαχείρισης του χρέους μιας χώρας και συγκεκριμένα το πώς θα μπορεί μια χώρα να δανείζει και να δανείζεται.
Πηγή: Reuters