Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2002 12:17

Σημαντική άνοδος στο χρηματιστήριο του Παρισιού

ANOΔΟ άνω του 3% σημειώνει ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Παρίσι με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διαχέεται στο σύνολο των κλάδων. Οι τοποθετήσεις στα τελευταία λεπτά έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε στις 12 μ. (ώρα Ελλάδος) η Nokia.

Συγκεκριμένα, στο παραπάνω χρονικό διάστημα τα καθαρά κέρδη της φινλανδικής εταιρείας έφθασαν τα 610 εκατ. ευρώ από 186 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2001 ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες.

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί στα ικανοποιητικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των εταιρειών SAP και IBM στα οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο η σημερινή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 3,57% και έχει φθάσει στις 3.177,07 μονάδες, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας.

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που επικρατεί στο γαλλικό χρηματιστήριο είναι το γεγονός ότι και οι 40 μετοχές που συγκροτούν τον εν λόγω δείκτη κινούνται ανοδικά.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης έχουν τεθεί οι μετοχές τραπεζών, αυτοκινητοβιομηχανιών και επιχειρήσεων από το χώρο των μέσων ενημέρωσης.Τη μεγαλύτερη άνοδο, άνω του 8%, σημειώνει η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal και ακολουθεί η μετοχή της Thomson Multimedia με κέρδη 6,14%. Ανοδο άνω του 6% σημειώνει και η μετοχή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Alcatel στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων της Nokia.