Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 18:04

Πρόβλεψη του Ελ Νίνιο;

Η παρακολούθηση των μοτίβων σύμφωνα με τα οποία εξελίσσονται τα κλιματικά φαινόμενα στον Ινδικό Ωκεανό μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη πρόβλεψη του φαινομένου «Ελ Νίνιο»

Η παρακολούθηση των μοτίβων σύμφωνα με τα οποία εξελίσσονται τα κλιματικά φαινόμενα στον Ινδικό Ωκεανό μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη πρόβλεψη του φαινομένου «Ελ Νίνιο», προκειμένου να σωθούν χιλιάδες ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται κάθε χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Το φαινόμενο του Ελ Νίνιο είναι ένα μοτίβο κλιματικών μεταβολών που εμφανίζεται περιοδικά στον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι γνωστό για τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και άλλες φυσικές καταστροφές που προκαλεί.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, το νέο μοντέλο προβλέψεων που δημιούργησαν οι επιστήμονες από την Ιαπωνία και τη Γαλλία μπορεί να προβλέψει ένα «συμβάν Ελ Νίνιο» 14 μήνες πριν την εμφάνισή του.

«Είναι σημαντικό γιατί βοηθά στην πρόβλεψη του Ελ Νίνιο. Μπορούν να εξοικονομηθούν πολλά χρήματα για τη γεωργία», τονίζει ο Τακέσι Ιζούμο, επικεφαλής της έρευνας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Κλιματική Αλλαγή στην Ιαπωνία.

Οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία και την αλιεία, δέχονται το σφοδρότερο πλήγμα. Το διάστημα 1997-1998, το Ελ Νίνιο υπ0λογίζεται ότι κόστισε στις ΗΠΑ 25 δισ. δολάρια.