Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ελλάδας για μη τήρηση απόφασης που εξέδωσε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2007.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ελλάδας για μη τήρηση απόφασης που εξέδωσε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2007.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση του 2007 υποχρέωνε την Ελλάδα να ανακτήσει τις κρατικές ενισχύσεις που χορήγησε παράνομα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις μέσω παράνομων φορολογικών απαλλαγών. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει τις εν λόγω ενισχύσεις από τους δικαιούχους.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ελληνικού νόμου 3220/2004, οι επιχειρήσεις μπορούσαν να αφαιρούν από τη φορολογική τους βάση ποσοστό μέχρι 35% των κερδών του 2003 και 2004 για έργα σε διάφορους τομείς (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και βασικών μετάλλων, η κατασκευή αυτοκινήτων, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι εξορυκτικές δραστηριότητες, η εντατική γεωργία και αλιεία, οι μεγάλες εταιρίες διεθνούς εμπορίου και ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις). Οι επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν τα απαλλασσόμενα από τον φόρο έσοδά τους για τη χρηματοδότηση δαπανών όπως αγοράς, κατασκευής και επέκτασης μονάδων παραγωγής, κτιρίων και εξοπλισμού, αγοράς οχημάτων, μετεγκατάστασης, χρηματοδοτικής μίσθωσης, μελετών, επαγγελματικής κατάρτισης και πολλών άλλων. Οι επιχειρήσεις μπορούσαν να υποβάλουν απευθείας αίτηση στις φορολογικές αρχές για την υπαγωγή τους στις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις, δεδομένου ότι το εν λόγω καθεστώς ενισχύσεων αποτελούσε μέρος του ελληνικού φορολογικού συστήματος.
Στις 18 Ιουλίου 2007, η Επιτροπή εξέδωσε αρνητική απόφαση όσον αφορά το μέτρο αυτό. Η Επιτροπή θεώρησε ότι το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 2 του ελληνικού νόμου 3220/2004, το οποίο δεν είχε κοινοποιηθεί στην Επιτροπή, ήταν ασυμβίβαστο με τους κανόνες της ΕΕ στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων. Για να αποκατασταθεί η κατάσταση που επικρατούσε πριν από τη χορήγηση των ενισχύσεων, η απόφαση της Επιτροπής επέβαλε στην Ελλάδα να προβεί στην άμεση και ουσιαστική ανάκτηση των ασυμβίβαστων ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Δεν πρέπει να επιστραφούν μόνο οι ενισχύσεις οι οποίες, τη στιγμή της χορήγησής τους, πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις των κανονισμών de-minimis , των κανονισμών απαλλαγής κατά κατηγορία ή των προγραμμάτων ενισχύσεων που είχαν προηγουμένως εγκριθεί από την Επιτροπή.
Μέχρι σήμερα, οι ελληνικές αρχές δεν προσκόμισαν στην Επιτροπή στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάκτηση των εν λόγω ενισχύσεων και η Επιτροπή αποφάσισε, ως εκ τούτου, να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ελλάδας.
Ο αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα ανταγωνισμού, Joaquín Almunia, διατύπωσε τις ακόλουθες παρατηρήσεις: «Η ανάκτηση παράνομων και ασυμβίβαστων ενισχύσεων σκοπό έχει να αποκαταστήσει ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των κρατών μελών προς τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά το θέμα της ανάκτησης».