Στην αναθεώρηση της μεθοδολογίας του με την οποία αξιολογεί τον πιστωτικό κίνδυνο στην κατηγορία των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα προχώρησε σήμερα ο οίκος Fitch.
Στην αναθεώρηση της μεθοδολογίας του με την οποία αξιολογεί τον πιστωτικό κίνδυνο στην κατηγορία των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα προχώρησε σήμερα ο οίκος Fitch. Τα συγκεκριμένα στοιχεία ενεργητικού χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση στα προγράμματα δομημένων ή καλυμμένων ομολόγων.
Τα νέα κριτήρια αντικατοπτρίζουν τις εκτιμήσεις της Fitch σχετικά με τη γενική οικονομική προοπτική και την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις μελλοντικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην τροποποίηση των εκτιμήσεων στις βαθμίδες υψηλότερης πιστωτικής αξιολόγησης, προκειμένου οι κίνδυνοι να περιοριστούν υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά μικτών απωλειών στα χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων ελληνικών τίτλων θα αυξηθούν σε όλες τις κατηγορίες αξιολόγησης, ενώ περισσότερο θα πληγούν οι χαμηλότερες βαθμίδες.
Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εξετάζει την αναβάθμιση πολλών ακόμη κριτηρίων. Συγκεκριμένα, επικεντρώνονται στη μεγαλύτερη χρήση των εκτιμήσεων όσον αφορά στις μελλοντικές επιδόσεις.
Παρότι η συνολική απόδοση των ελληνικών τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων ήταν καλή, η Fitch διαπίστωσε έντονες τάσεις απόκλισης ανάμεσα στις παλαιότερες (πριν το 2006) και τις νεότερες εκδόσεις. Αυτό που παρατήρησε είναι ότι οι πρόσφατες εκδόσεις εμφανίζουν χειρότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις παλαιότερες. Για τις εκδόσεις μετά το 2006, ο οίκος θα διαμορφώσει τις προσδοκίες του με τη μέθοδο της μελέτης ανά περίπτωση, βασιζόμενη στο ιστορικό κάθε δανειστή χωριστά.