Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 09:09

Πλήρες πλαίσιο στη Βουλή για τα κλειστά επαγγέλματα μέχρι το φθινόπωρο

Ανοίγει μετά το Πάσχα το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλή, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί μέχρι το φθινόπωρο ένα πλήρες πλαίσιο στη Βουλή.

Επί τάπητος τίθεται μετά το Πάσχα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί μέχρι το φθινόπωρο ένα πλήρες πλαίσιο στη Βουλή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο παρουσίασης ευρωπαϊκής Οδηγίας που αναμένεται να ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη.

Η Οδηγία που συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, διευκολύνει την εγκατάσταση φυσικών και νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και περιλαμβάνει μια σειρά από θετικές προβλέψεις, όπως εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης για τους παρόχους και τους αποδέκτες υπηρεσιών στο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΠ, κατάργηση διατάξεων που παρεμποδίζουν την ελευθερία εγκατάστασης επιχειρήσεων και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, διευκολύνεται η διοικητική απλοποίηση και θεσπίζεται μηχανισμός διοικητικής συνεργασίας με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Των προβλέψεων της Οδηγίας εξαιρείται ο χρηματοοικονομικός τομέας, οι μεταφορές, τα γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας, οι ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες, οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τα μμε, οι υπηρεσίες ασφάλειας και οι υπηρεσίες συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

Την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της Οδηγίας εξέφρασαν εκ μέρους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, οι κ.κ. Καραθανασόπουλος και Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας πως η ελευθερία της εγκατάστασης θα αποτελέσει μορφή πίεσης στην ελληνική εργατική τάξη, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις γειτονικών χωρών, να χρησιμοποιήσουν δικούς τους εργαζομένους, που θα παρακάμπτουν τις συλλογικές συμβάσεις χρησιμοποιώντας «μπλοκάκι».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Στρατάκης, θεώρησε επαρκείς τις τροποποιήσεις που έγιναν στις αρχικές προβλέψεις, ήδη κατά την διαμόρφωση της Οδηγίας, που επέβαλλαν να ισχύει το εργασιακό καθεστώς των χωρών απασχόλησης των εργαζομένων και όχι των χωρών καταγωγής τους.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της γοργής εφαρμογής της Οδηγίας, ενώ ο Η. Πολατίδη από το ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε τουλάχιστον να προβλεφθεί πως οι υπό εγκατάσταση εταιρείες, θα απασχολούν τουλάχιστον εργαζομένους εγκατεστημένους στην Ελλάδα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ