Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2002 19:03

Διατήρησαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές

ΣΜΗΑΝΤΙΚΗ άνοδο σημείωσαν σήμερα οι μετοχικές τιμές στην Ευρώπη χάρη σε μία σειρά ενθαρρυντικών οικονομικών αποτελεσμάτων κορυφαίων ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών της αγοράς περιλαμβάνονται η IBM, η Nokia και η SAP.

«Οι προσδοκίες (για τις επιδόσεις των εταιρειών) είναι μειωμένες και κατά συνέπεια κάθε εταιρικό αποτέλεσμα το οποίο υπερβαίνει τις προβλέψεις δίνει ώθηση στην αγορά», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg στέλεχος ελβετικής τράπεζας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.170,7 μονάδες αυξημένος κατά 2,78%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.183,08 μονάδες με κέρδη 3,76% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.623,57 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 3,42%.

Σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 4,89% και έχει διαμορφωθεί στις 3.156,15 μονάδες.

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας. Η μετοχή της Nokia ενισχύθηκε κατά 10,93%. Η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο του 2002 υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/17/252717.htm .

Εντυπωσιακά κέρδη (26,4%) κατέγραψε η μετοχή της Cap Gemini. Η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ευρώπη ανακοίνωσε σήμερα ότι στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα έσοδά της αναμένεται να μειωθούν κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητη την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά το στόχο που έχει θέσει για το περιθώριο κέρδους. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Cap Gemini από την αρχή του έτους έχει χάσει το 75% της αξίας της.

Ανάλογη άνοδο (25,25%) σημειώνει και η μετοχή της SAP, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η κορυφαία, παγκοσμίως, εταιρεία λογισμικού επιχειρήσεων ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά της κέρδη στο τρίτο τρίμηνο του 2002 υπερπενταπλασιάστηκαν, σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 202 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, κατακόρυφη πτώση (61,9%) σημείωσε η μετοχή της εταιρείας MyTravel Group, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού και η οποία αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω -για τρίτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών- τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.