Τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα 11 μηνών σημείωσε ο χαλκός μετά τον σεισμό στη Χιλή, που σταμάτησε την παραγωγή στη μεγαλύτερη χώρα προμήθειας του μετάλλου στον κόσμο. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές, το πετρέλαιο υπερέβη τα 80 δολ. το βαρέλι και ισχυροποιήθηκαν τα νομίσματα των χωρών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα 11 μηνών σημείωσε ο χαλκός μετά τον σεισμό στη Χιλή, που σταμάτησε την παραγωγή στη μεγαλύτερη χώρα προμήθειας του μετάλλου στον κόσμο. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές, το πετρέλαιο υπερέβη τα 80 δολ. το βαρέλι και ισχυροποιήθηκαν τα νομίσματα των χωρών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.
Ο χαλκός για παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο έως 20,3 σεντς, ποσοστό 6,2%, φθάνοντας στα 3,4870 δολ. η λίμπρα στις 12:20 μ.μ. στο Τόκιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο για πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια από τον Απρίλιο. Ο ΜSCI Asia Pacific Index των μετοχών σημείωσε άνοδο 0,7% φθάνοντας στις 118,92 μονάδες καθώς ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στα Χρηματιστήρια της ασιατικής περιφέρειας. Το δολάριο της Αυστραλίας ανατιμήθηκε 0,6% φθάνοντας στα 89,67 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ και το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας ισχυροποιήθηκε 0,4% φθάνοντας στα 69,76 σεντς του αμερικανικού νομίσματος.
Ο σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Χιλή στις 27 Φεβρουαρίου, επηρέασε την παραγωγή των ορυχείων της, μία ημέρα μετά την αναθεώρηση της εκτίμησης των ΗΠΑ για τον ρυθμό της ανάπτυξής τους το τέταρτο τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών του 5,9%. Στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο, ο πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο είπε, ότι απαιτείται ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της διαχείρισης του πληθωρισμού. Το ιαπωνικό γιέν υποχώρησε έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα στηρίξουν την Ελλάδα, περιορίζοντας έτσι τη ζήτηση για πιο ασφαλείς επενδύσεις.
Η Codelco, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα εκπληρώσει τα συμβόλαια προμηθειών μετά τις διακοπές ρεύματος από τον σεισμό που ανάγκασε την εταιρεία και τις ανταγωνίστριές της, όπως την Anglo American Plc να αναστείλουν την λειτουργία των ορυχείων τους. Η εταιρεία έθεσε και πάλι σε λειτουργία το υπόγειο ορυχείο της El Teniente στην κεντρική Χιλή, δυναμικότητας 381.000 τόνων χαλκού ετησίως και είπε ότι τις επόμενες ώρες θα μπει σε λειτουργία και το ορυχείο της Andina, δυναμικότητας 219.554 τόνων ετησίως.
Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asia Pacific Index, κινήθηκαν ανοδικά, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής πρώτων υλών.
Το γιέν κινήθηκε πτωτικά έναντι των νομισμάτων με υψηλότερες αποδόσεις συμπεριλαμβανομένου και του δολαρίου της Αυστραλίας μετά τη δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μελετούν τρόπους βοήθειας της Ελλάδας. Τα επιτόκια βρίσκονται στο 0,1% στην Ιαπωνία και στο 3,75% στην Αυστραλία.
Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 121,30 ανά ευρώ στο Τόκιο από 121,26 που ήταν στις 26 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη, όπου υποχώρησε 0,5%. Εναντι του δολαρίου της Αυστραλίας το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε 0,4% χαμηλότερα φθάνοντας στα 79,97. Το ευρώ κινήθηκε ανοδικά για τέταρτη μέρα έναντι της βρετανικής λίρας, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 89,73 πένες.