Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2010 06:26

Υποχωρεί το γιέν

Πτωτικά έναντι των νομισμάτων με τις υψηλότερες αποδόσεις κινήθηκε το γιέν, συμπεριλαμβανομένου και του δολαρίου της Αυστραλίας, εν μέσω εικασιών ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα στηρίξει την Ελλάδα, περιορίζοντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Πτωτικά έναντι των νομισμάτων με τις υψηλότερες αποδόσεις κινήθηκε το γιέν, συμπεριλαμβανομένου και του δολαρίου της Αυστραλίας, εν μέσω εικασιών ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα στηρίξει την Ελλάδα, περιορίζοντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι της βρετανικής λίρας μετά τη δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης μελετούν τρόπους στήριξης της Ελλάδας πριν τη σημερινή συνάντηση στην Αθήνα του Ευρωπαίου επιτρόπου, Ολι Ρεν με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Το αμερικανικό δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου μιας εβδομάδας έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας εν μέσω εικασιών ότι σημερινή έκθεση θα δείξει αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, με χαμηλότερο όμως ρυθμό.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 121,24 ανά ευρώ στις 11:30 π.μ. στο Τόκιο από 121,26 που ήταν στις 26 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη. Το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου διαπραγματεύθηκε στο 1,3599 από 1,3631. Το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 89,15 γιέν από 88,97 γιέν την εβδομάδα που πέρασε. Το νόμισμα της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 89,59 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 89,54 σεντς, μετά την αναρρίχησή του νωρίτερα στα 90,08, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 23 Φεβρουαρίου. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας διαπραγματεύθηκε στα 69,77 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 69,82 σεντς.

Το ευρώ κινήθηκε ανοδικά για τέταρτη μέρα έναντι της βρετανικής λίρας, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 89,75 πένες.

Χθες η Γερμανία καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σηματοδότησαν ότι ο Ολι Ρεν θα προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει το μεγαλύτερο έλλειμμα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε για δεύτερη μέρα έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας πριν από τις εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα που ενδέχεται να δείξουν ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να ωθήσει τη Federal Reserve να αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Τα επιτόκια στην Αυστραλία βρίσκονται στο 3,75%, στη Νέα Ζηλανδία στο 2,5%, στην Ιαπωνία στο 0,1% και στις ΗΠΑ έως το μηδέν, προσελκύοντας τους επενδυτές να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις από τις χώρες του Νοτίου Ειρηνικού.

Περιορισμένες ήταν οι απώλειες του γιέν μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αναπτύχθηκε το ελάχιστο σε ένα έτος τον Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας ότι η ανάπτυξη στη χώρα που κινεί την παγκόσμια ανάκαμψη είναι χαμηλή.

Ο Purchasing Managers' Index της Κίνας υποχώρησε (εποχιακώς προσαρμοσμένος) στο 52, σύμφωνα με την Li & Fung Ltd., με έδρα το Χονγκ Κονγκ, που ανακοινώσει στοιχεία για λογαριασμό της Federation of Logistics and Purchasing.