Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2010 11:33

Σε χαμηλό 10 μηνών η μεταποιητική δραστηριότητα

Επιδείνωση παρουσίασαν οι επιχειρησιακές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 44,2 μονάδες.

Επιδείνωση παρουσίασαν οι επιχειρησιακές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο τον Φεβρουάριο, καθώς επιταχύνθηκε η συρρίκνωση των νέων παραγγελιών, της παραγωγής και της απασχόλησης, υποδεικνύοντας ότι η χώρα δεν ακολουθεί την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 44,2 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, από τις 46,8 μονάδες τον Ιανουάριο.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, οι επιχειρησιακές συνθήκες του κλάδου εξακολουθούν να επιδεινώνονται το τελευταίο εξάμηνο, μετά από μία σύντομη ανάπαυλα τον περασμένο Αύγουστο, ενώ η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα επίσημα στοιχεία, η ύφεση στην Ελλάδα πέρυσι ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται 2,0%. Ως αποτέλεσμα, η πρόβλεψη της κυβέρνησης για μείωση του ΑΕΠ 0,3% φέτος θεωρείται αισιόδοξη από τους αναλυτές. Η χώρα προσπαθεί να πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή 4 ποσοστιαίων μονάδων φέτος και να μειώσει το έλλειμμά της στο 8,7% του ΑΕΠ για να πείσει τις αγορές και την ΕΕ ότι εξυγιαίνει τα δημόσια οικονομικά της.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI της Markit για την Ελλάδα είναι ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα. Οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση.

«Τα στοιχεία της έρευνας για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI υπέδειξαν ότι η ελληνική μεταποιητική οικονομία βιώνει μία “διπλή κρίση», η πρώτη φάση της οποίας ήταν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και η δεύτερη ήταν αποτέλεσμα κυρίως των χρηματοοικονομικών δυσχερειών στην Ελλάδα», δήλωσε η οικονομολόγος της Markit Gemma Wallace.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν την παραγωγή, καθώς το σύνολο των εισερχόμενων νέων εργασιών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2009, καθώς τόσο η ζήτηση από την εγχώρια αγορά όσο και η ζήτηση από το εξωτερικό υποχώρησαν. Το πλεονάζον εργατικό δυναμικό, παράλληλα με τις κοστολογικές πιέσεις, οδήγησε τους Έλληνες κατασκευαστές σε νέες απολύσεις προσωπικού το Φεβρουάριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η απασχόληση να συρρικνωθεί με σημαντικό και επιταχυνόμενο ρυθμό.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών παρέμεινε έντονος το Φεβρουάριο, με τους ερωτηθέντες να επικαλούνται τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και πρώτων υλών. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 40,4 μονάδες από τις 46,2 ένα μήνα νωρίτερα.