Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2010 05:38

Διεύρυνε τις απώλειές της η στερλίνα

Πτωτικά για έκτη μέρα κινήθηκε έναντι του αμερικανικού δολαρίου η βρετανική λίρα εν μέσω ανησυχιών ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα περιορίσει τις προσπάθειες για μείωση του βρετανικού ελλείμματος.

Πτωτικά για έκτη μέρα κινήθηκε έναντι του αμερικανικού δολαρίου η βρετανική λίρα εν μέσω ανησυχιών ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα περιορίσει τις προσπάθειες για μείωση του βρετανικού ελλείμματος.

Η στερλίνα υποχώρησε έναντι των 16 από τα πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα μετά από δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι η Βρετανία ενδέχεται να έχει την πρώτη μειοψηφική κυβέρνηση από το 1974 και πριν από την έκθεση που προβλέπεται να δείξει ότι η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών μειώθηκε τον Φεβρουάριο. Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε μια εβδομάδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος εν μέσω προσδοκιών ότι η Reserve Bank θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκιά της.

Η βρετανική λίρα υποχώρησε στο 1,4943 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 11:35 π.μ. στο Τόκιο από 1,4991 δολ. που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη όπου υποχώρησε στο 1,4784, τα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Μαΐου. Το βρετανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στις 90,61 πένες ανά ευρώ από 90,47 πένες χθες μετά την υποχώρησή της στις 91,50 πένες, τα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Δεκεμβρίου. Η στερλίνα διαπραγματεύθηκε στις 60,22 πένες ανά δολάριο Αυστραλίας από 60,12 πένες χθες, όταν άγγιξε τις 60,46 πένες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1985.

Χθες η βρετανική λίρα σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από τις 2 Φεβρουαρίου του 2009, καθώς δημοσκόπηση έδειξε ότι το Συντηρητικό Κόμμα της αντιπολίτευσης είχε το μικρότερο προβάδισμα έναντι του Εργατικού Κόμματος σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών. Οι εκλογές στη Βρετανία ενδέχεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο. Η λίρα έχει υποχωρήσει 7,6% έναντι του δολαρίου φέτος και 2,3% έναντι του ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν πουλά έλλειμμα ρεκόρ για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης που θα βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει από τη μακροβιότερη ύφεση ρεκόρ.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 89,96 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 90,09 σεντς αφού νωρίτερα άγγιξε τα 90,16 σεντς, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 23 Φεβρουαρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά για δεύτερη μέρα έναντι του γιέν μετά τη δήλωση του προέδρου της Federal Reserve της Φιλαδέλφειας, Charles Plosser, στην εφημερίδα Wall Street, ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αποσυρθεί από την υπόσχεση να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για «παρατεταμένη περίοδο».

Πτωτικά κινήθηκε επίσης το γιέν καθώς οι ασιατικές μετοχές ακολούθησαν την ανοδική πορεία των αμερικανικών μετοχών μετά την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ. Οι δαπάνες αυξήθηκαν 0,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Χθες ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 1%. Σήμερα ο MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας σημείωσε άνοδο 0,3%.