Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2010 09:15

Eπιφυλακτικότητα αναμένεται στο Χ.Α.

Επιφυλακτικότεροι θα εμφανιστούν οι επενδυτές για διαφορετικούς ανά κατηγορία λόγους. Οι ξένοι θεσμικοί γιατί το παιχνίδι στα νομίσματα «χόντρυνε» και περιμένουν την συνάντηση Παπανδρέου Μέρκελ.

Επιφυλακτικότεροι θα εμφανιστούν οι επενδυτές για διαφορετικούς ανά κατηγορία λόγους. Οι ξένοι θεσμικοί γιατί το παιχνίδι στα νομίσματα «χόντρυνε» και περιμένουν την συνάντηση Παπανδρέου Μέρκελ.

Οι εγχώριοι διότι προεξοφλούν τα αποτελέσματα εισηγμένων που θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο και ενθυλακώνουν κέρδη όπου αυτά υπάρχουν, οι δε ολίγοι ιδιώτες που δεν παρασύρθηκαν σε τοποθετήσεις επί «διεθνούς» φήμης εταιρίες γιατί αν σε δαγκώσουν μια φορά ο φόβος που πρέπει να ξεπεραστεί για να επιχειρήσεις δεύτερη είναι διπλάσιος.

Οι συνεδριάσεις που ακολούθησαν μετά το εντυπωσιακά ανοδικό κλείσιμο στην ευρωζώνη περιλάμβαναν κέρδη για τους δείκτες της Wall Street, για το χρηματιστήριο της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, και των περισσότερων ασιατικών εκτός του Hang Seng του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Οι δείκτες των αναδυόμενων αγορών της Λατινικής Αμερικής επίσης σημείωσαν άνοδο, ωστόσο στη ΕΕ τα κέρδη της προηγούμενης μέρας αν δεν υποστηριχθούν σήμερα με θετικές ειδήσεις, προϊδεάζουν για μια συνεδρίαση όπου θα επιχειρηθεί αφομοίωση των υψηλότερων τιμών που προέκυψαν από μια ανακούφιση της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας.

Αυτή είχε να κάνει με τους φόβους που ξεπήδησαν από διαφορετικές αιτίες μεταξύ των οποίων και η περίπτωση της Ελλάδας, που υπενθύμιζαν, ότι ακόμα και αν είναι ορθάνοικτη η πόρτα της εξόδου από την παγκόσμια ύφεση κάποιες ανωμαλίες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορούν να επαναφέρουν την οικονομία του πλανήτη σε κρίση. Εκτός της Ελλάδας, που θα παραμείνει στο μικροσκόπιο σε επίπεδο παρακολούθησης της αντίδρασης των πολιτών στα νέα μέτρα, σπουδαίο ρόλο παίζουν η κατάσταση στην Κίνα που συνεχίζει την πολιτική για σφικτότερες συνθήκες ρευστότητας και το Ιράν. Σε αυτόν τον καμβά απάνω ξένοι και εγχώριοι διαχειριστές θα δώσουν την σημερινή τους μάχη στο ΧΑ.

Η παρουσία των ξένων θεσμικών ήταν έντονη χθες και το στοίχημα των ημερών είναι η εξαγγελία μέτρων αυστηρής λιτότητας πριν ο πρωθυπουργός επισκεφθεί το Βερολίνο. Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο όπως ο David Mackie της JP Morgan Chase & Co παρατήρησαν ότι καλό είναι να ανησυχήσουν οι ευρωπαίοι για το γεγονός ότι ζητούν τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από τους Έλληνες. Τα παραπάνω κυκλοφόρησαν σήμερα αλλά ήταν γνωστά από την Δευτέρα απλά ανέμεναν τις δηλώσεις του κ. Ολι Ρεν.

Τεχνικά ασθενέστερες σήμερα θα εμφανιστούν οι μετοχές τραπεζών που μετά την δημοπρασία του τέλους έμειναν με την προσφορά χωρίς απορρόφηση. Αυτές ήταν ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΤΕ, ΤΤ και ΜΙΓ.

Υποσχέσεις έχει δώσει την τελευταία περίοδο η μετοχή της Nexans Hellas γνωστή ως ΑΛΚΑΤ τεχνικά δίνει την εντύπωση ότι δύναται να ξεπεράσει τα 3¤.

Στις μετοχές με την μεγαλύτερη διακύμανση μέσα στη μέρα και όγκο πάνω από 100.000 που «βολεύει» τους ιδιώτες traders μετά τη χθεσινή συνεδρίαση βρέθηκαν: ΟΛΥΜΠ, ΜΑΙΚ, ΒΙΟΣΚ, ΚΑΡΔ όλων η τιμή ανά μετοχή είναι κάτω από μισό ευρώ.