Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2010 11:13

Απερρίφθη προσφυγή της Arcelor για το σύστημα εμπορίας ποσοστώσεων εκπομπής CO2

Απερρίφθη από το Γενικό Δικαστήριο, ως απαράδεκτη, η προσφυγή της Arcelor με την οποία αμφισβητήθηκε το κύρος της οδηγίας περί δημιουργίας ενός συστήματος εμπορίας ποσοστώσεων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου.

Απερρίφθη από το Γενικό Δικαστήριο, ως απαράδεκτη, η προσφυγή της Arcelor με την οποία αμφισβητήθηκε το κύρος της οδηγίας περί δημιουργίας ενός συστήματος εμπορίας ποσοστώσεων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου.

Η Arcelor, η οποία με τη συγχώνευσή της με τη Mittal το 2006 κατέστη ο πρώτος παραγωγός χάλυβα παγκοσμίως, άσκησε προσφυγή-αγωγή ενώπιον του Πρωτοδικείου ζητώντας, αφενός, την ακύρωση ορισμένων άρθρων της οδηγίας σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας, και, αφετέρου, αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη λόγω της έκδοσης της οδηγίας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών σε εγκαταστάσεις ακατέργαστου χυτοσίδηρου ή χάλυβα προσβάλλει διάφορες αρχές του κοινοτικού δικαίου, ιδίως το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, την ελευθερία άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως, την ελευθερία εγκατάστασης και την αρχή της ασφαλείας δικαίου.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη οδηγία εκδόθηκε προκειμένου να προωθηθεί η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ιδίως του CO2, και στηρίζεται στις υποχρεώσεις που υπέχει η Κοινότητα από τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές και από το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε επίσης την αγωγή αποζημίωσης της Arcelor. «Συναφώς, το Γενικό Δικαστήριο θεωρεί ότι η Arcelor δεν απέδειξε ότι ο κοινοτικός νομοθέτης, εκδίδοντας την οδηγία, προσέβαλε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, την ελευθερία ασκήσεως οικονομικής δραστηριότητας, την αρχή της αναλογικότητας, την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως, την ελευθερία εγκαταστάσεως ή την αρχή της ασφαλείας δικαίου κατά τρόπο τόσο σαφή και κατάφωρο ώστε να δημιουργείται εξωσυμβατική ευθύνη της Κοινότητας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.