Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2010 13:59

Χαμηλότερος συντελεστής για το εμπορικό στο Βοτανικό

Μείωση του συντελεστή δόμησης του εμπορικού κέντρου από 1,6 σε 1,2, αλλά και των εμπορικών χρήσεων του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, προβλέπει το νέο σχέδιο του ΥΠΕΚΑ.

Τη νέα πρόταση για τη διπλή ανάπλαση σε Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διευκρινίζοντας ότι ήδη βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας το τελικό σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, στο νέο σχέδιο προβλέπεται δραστική μείωση του συντελεστή δόμησης (1,6) του εμπορικού κέντρου, με παράλληλο προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2, μείωση των εμπορικών χρήσεων του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, ενώ δεν θα κατασκευαστεί τελικά το κλειστό γήπεδο μπάσκετ των «Πρασίνων».

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι απόλυτη χρονική προτεραιότητα θα δοθεί στην έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό και στην ταυτόχρονη κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του δήμου Αθηναίων και από ιδιωτικούς πόρους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον ν. 3481/2006 αναθεωρείται ως προς το σχεδιασμό του και τη διαδικασία υλοποίησής του, ως εξής:

· Καταργείται πλήρως το δημοτικό και πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων.

· Καταργείται πλήρως το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

· Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην δόμηση που θα καταλάμβανε το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον καταργείται.

· Ενσωματώνονται πλήρως στο κτίριο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και στο όμορο εμπορικό κτίριο, οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου του Παναθηναϊκού, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

· Αυξάνονται σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις αυτές θα ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τμ περίπου).

· Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 του εμπορικού κτιρίου, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

Οπως σημειώνεται, ο νέος σχεδιασμός των έργων υπαγορεύεται από την ανάγκη απελευθέρωσης του χώρου του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην Λεωφ. Αλεξάνδρας και απόδοσής του στην κοινή χρήση. Υπαγορεύεται επίσης από την ανάγκη αναβάθμισης της περιοχής του Βοτανικού, στην οποία μετεγκαθίσταται και το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος της ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:

· Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου.

· Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.

· Αυξάνονται οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον ν. 3481/2006.

Επίσης, για την εφαρμογή του αναθεωρημένου προγράμματος καθορίζονται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

· Ο Δήμος Αθηναίων παραμένει λόγω αρμοδιότητας ο κύριος φορέας που επισπεύδει το πρόγραμμα ανάπλασης.

· Η τελική έγκριση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί μετά την ψήφιση στην Βουλή νέας νομοθετικής ρύθμισης και κατΆ εξουσιοδότηση αυτής.

· Με το προεδρικό διάταγμα θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα εγκρίνονται οι απαιτούμενες μελέτες και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο, που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης με εξοικονόμηση χρόνου και ασφάλεια δικαίου.

· Απόλυτη χρονική προτεραιότητα θα δοθεί στην έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό και στην ταυτόχρονη κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Δ. ΑΘηναίων: «Η κ.υπουργός έδειξε πολιτικό θάρρος και πολιτικό ρεαλισμό»

«Η κ.υπουργός έδειξε πολιτικό θάρρος και πολιτικό ρεαλισμό», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποιηθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη Διπλή Ανάπλαση.

«Πολιτικό θάρρος», όπως εξήγησε, «διότι δεν χρησιμοποίησε ούτε καν τον εύλογο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της για να ασχοληθεί με αυτό το δύσκολο αλλά ονειρικό έργο για την Αθήνα, και ρεαλισμό, διότι με την πρόταση την οποία μας παρουσίασε, και που καταρχήν ως δήμαρχος θα την υποστηρίξω στο δημοτικό συμβούλιο κατά πάσα πιθανότητα την Δευτέρα, το όραμα της Διπλής Ανάπλασης θα γίνει πραγματικότητα».

Στην ερώτηση εξάλλου, αν τελικά ο δήμος Αθηναίων είναι ο μόνος χαμένος (σ.σ. λόγω της «θυσίας» του πολυλειτουργικού κτιρίου του δήμου, συνολικής επιφάνειας 43.000 τ.μ.), ο Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε: «Η πόλη της Αθήνας δεν είναι χαμένη, είναι κερδισμένη. Και είναι κερδισμένη περιβαλλοντικά, είναι κερδισμένη αναπτυξιακά, είναι κερδισμένη κοινωνικά. Διότι μέσω των έργων του γηπέδου, των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, των εμπορικών κτιρίων, των δρόμων και των άλλων έργων υποδομής που χρειάζονται, συν τη διαμόρφωση της Λ. Αλεξάνδρας, σε μια εποχή δύσκολη γίνονται επενδύσεις κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και δημιουργούνται θέσεις εργασίας που θα είναι τουλάχιστον 3.000».